Dragi elevi


  Lumea astăzi vă spune succes în anul școlar, dar sunt anumite lucruri care școala românească nu este construită ca să vă învețe.
  În primul rând nu vă așteaptă un an ușor școlar, dar vă pot spune ceva și anume că voi sunteți elevii pandemiei și ai războiului din Ucraina. În consecință știu că voi cunoașteți și viața reală așa că nu lăsați pe alți oameni că să vă spună că nu știți. Ba da voi știți și aveți o capacitate incredibilă de cunoaștere pe care noi nu am avut-o. Aveți științele exacte, matematică, fizică și chimie sau altele. Creșteti-vă abilitatea de a le cunoaște pentru că veți fi printre puținii elevi din lume care au acces la atât de multe exerciții sau probleme care vă vor ajuta ca să gândiți și să găsiți soluții la problemele din țara noastră. Mulți adulți critică și se plâng de ele, dar voi prin gândire veți putea veni cu soluții inovatoare pentru România. Învățați literatura și istoria căci vă va dezvolta în acest sens imaginația și veți descoperi multe povești frumoase înțelegând formele artistice și ceea ce se află în spatele vorbele autorilor și apoi a oamenilor. Veți înțelege cum s-a ajuns aici și ceea ce este nevoie ca să facem mai departe adoptând modelele din trecut perioadei voastre de evoluție. Învățați biologie sau anatomie pentru a cunoaște animalele și sensibilitatea lor precum și corpul vostru. Nu vă grăbiți ca să vă începeți viața sexuală neprotejati pentru că un copil este o responsabilitate mare și ca adulți veți avea timp de a vă forma o familie cu relații sănătoase și durabile. Învățați geografia pentru a cunoaște lumea și a prelua de acolo tot ceea ce este bun. Acolo veți avea nevoie de limbile străine a căror bază tot la școală le veți pune. Un om poliglot este un om care poate să cunoască multe lumi și civilizații.  Dezvoltați-vă creativitatea prin desen sau muzică și fiți liberi pentru a vă descoperi talentele. Fiecare dintre voi are un talent numai că este nevoie ca să-l descoperiți. Cunoașteți-vă religia din care faceți parte pentru că numai așa puteți fi buni cu voi și cu alți oameni și este nevoie de bunătate în lumea de astăzi. Învățați-vă drepturile și obligațiile voastre pentru că nimeni nu vi le va spune și va trebui ca să luptati pentru ele. Nu în ultimul rând învățați ceea ce este bugetul, fondul de cheltuieli, profitul în special în privința banilor, dar și a cunoașterii. De asemenea iubiți sportul și mișcarea pentru că vă va schimba atitudinea și veți învăța sănătatea și optimismul.
Elevi de secolul XXI nu vă opriți la ceea ce vă spun profesorii și părinții ci învățați cât de mult puteți. Nu există o barieră a cunoașterii în afară de aceea pe care v-o impuneti voi. Noi, adulții, în marea noastră majoritate ori am pierdut lupta pentru România ori ne-am complăcut deja cu viața noastră. Voi ce aveți de gând ca să faceți?

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: