Un exercițiu de istorie


A scrie despre istorie înseamnă să aduci în primul rând argumente în favoarea la ceea ce scrii. Departe de a fi un înțelept în arta aranjării rândurilor în ordine cursiva, consider că este important mesajul textului. Din acest motiv rândurile de mai jos nu își propun nici să vă impresioneze, dar nici să vă atragă atenția asupra unui aspect revoluționar al istoriei.
Trecând peste evenimentele din prezent consider că refugiul cel mai important al unui om este istoria. Din acest motiv aș propune ca temă în următoarele rânduri un personaj istoric deosebit de controversat și poate, ar trebui să fie chiar la modă.
Vlad Țepeș, căci despre el este vorba, s-a născut la aproximativ 54 de kilometri de locul scrierii acestor rânduri, așa cum știe multă lume, la Sighișoara. Tatăl său, Vlad Dracul, nu este un cuvânt trivial, ci doar reprezintă apartanenta domnitorului la ordinul cavaleresc al dragonilor, trimite pe fiul său, ca și garanție că nu va ataca teritoriile turcești de la sudul fluviului Dunărea, la curtea otomană. Acolo se pare că Vlad a învățat pe lângă cultura otomană și obiceiul trasului în țeapă. Pentru cei care nu știu, este o diferență între a fraieri persoane și un tarus gros și înalt de cel puțin doi metri unde erau înfipți nelegiuiti. După moartea lui Vlad Dracul, Vlad, deprinzand aceste obiceiuri, se întoarce în Țara Românească și, la scurt timp, în anul 1448, devine domnitorul țării. Datorită comploturilor boierilor este obligat să plece de domnie. Revine la conducerea țării șase ani mai târziu tot cu sprijinul boierilor. Dacă ar fi știut boierii ce-i așteaptă poate că nu l-ar mai fi sprijinit, dar destinul lor și al domnitorului, recent instalat, era scris deja. Scopul domnului era să-i alunge pe turci din țară, dar pentru aceasta avea nevoie de ordine în Valahia. Din acest motiv a adoptat legi aspre împotriva nelegiutilor. Mulți istorici afirmă că încălcarea legii a devenit, în foarte scurt timp, o amintire, tocmai datorită trasului în țeapă și a măsurilor draconice împotriva boierilor. De asemenea se afirmă că domnitorul valah avea probleme psihice grave. Deoarece Vlad refuză plata tributului și trage în țeapă solii turci care au venit să ceară tributul însuși sultanul Mahomed al doilea vine în țară în fruntea unei armate numeroase. Conștient de dezavantajul numeric, Vlad Țepeș otraveste fantanile, arde ogoarele și duce un război de hărțuire a invadatorilor turci. În luna iulie a anului 1462, Vlad decide să atace nocturn armata otomană intr-un loc din vecinătatea orașului Târgoviște provocând mari pagube turcilor. Fiind trădat de boieri, Vlad fuge în Transilvania, ajungând la curtea regelui Matei Corvin cu care era înrudit. Drept răsplată, Vlad devine prizonier la Buda. Este eliberat numai datorită intervenției lui Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei, care avea nevoie în Țara Românească de un domnitor fidel cruciadei antiotomane. Așadar în anul 1476 Vlad Țepeș redevine domnitor al Țării Românești, dar numai pentru câteva luni pentru că moare în condiții misterioase, neelucidate cu certitudine nici până în ziua de astăzi.
Astfel și-a găsit sfârșitul unul dintre cei mai străluciți luptători împotriva turcilor și poate cel mai regretat om al justiției din spațiul carpato-danubiano-pontic. Dovadă este și evocarea realizată de marele poet, Mihai Eminescu, în Scrisoarea a III-a ‘cum nu vii, tu, Țepeș Doamne, ca punând mâna pe ei/să-i împarți în două cete, în smintiti și în misei/și în două temniti largi cu de-a sila să-i aduni/să dai foc la pușcărie și la casa de nebuni ” care este la fel de actuală și în zilele noastre.

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: