23 August-O zi cu o triplă semnificație istorică


  Pentru multe persoane poate că astăzi este o zi banală. Pentru pasionații de istorie însă nu ar trebui să fie. Luând cronologic în anul 1595 în această zi a avut loc finalul bătăliei de la Calugareni dintre armatele conduse de Mihai Viteazul și cele otomane conduse de Sinan Pasa. Armatele turcești, pentru că Mihai a alungat garnizoanele otomane din București în toamna anului 1594 și a realizat anumite raiduri pe Dunăre, făcând parte din alianța realizată la îndemnul papei, au decis să ocupe Țara Românească și să-l înlăture de la domnie pe Mihai Viteazul. Numai că viteazul domnitor a reușit să atragă armata turcă intr-un loc în care armata “câtă frunză și iarbă ” a turcilor nu și-a putut fructifica avantajul numeric. Ba mai mult ne spun cronicarii că Mihai s-a apropiat de Sinan Pasa și cu o lovitură puternică i-ar fi îndepărtat toți dinții din gură lui Sinan. “Și în gaură de șarpe mai dulce-i pieirea ” lui Pașa Hasan urmărit de Mihai Viteazul.
Mulți ani mai târziu tot astăzi în anul 1939 s-a semnat un tratat secret deosebit de important între Germania prin ministrul său de externe, Joachim von Ribbentrop, și omologul său sovietic, Viaceslav Molotov, prin care cele două părți își împart teritoriile care vor fi ocupate după atacul asupra Poloniei. De asemenea Uniunea Sovietică trebuia să atace Polonia ceea ce s-a și întâmplat peste aproximativ două săptămâni după atacul german asupra Poloniei.
A treia semnificație a zilei de 23 august se găsește la București în anul 1944. Armatele româno-germane fiind în retragere în fața puhoiului sovietic, aflat la Iași, obligă pe regele Mihai să ia o decizie foarte importantă. La ora 16.00 convoacă la Palatul regal pe mareșalul Ion Antonescu pentru o evaluare a situației frontului. Deoarece mareșalul se opune ieșirii României din alianța cu Germania este arestat. Armata română luptă astfel alături de armata sovietică “eliberatoare” reușind să elibereze partea Transilvaniei răpită în urma “Dictatului de la Viena ” din ziua de 30 august a anului 1940.
Tot astăzi guvernul român pentru că nu a reușit să învingă Coronavirus ar fi trebuit “să întoarcă armele ” și să lupte alături de el. Poate are mai multe șanse de reușită că altfel ne bucurăm încă de un eșec și un haos total. Și ce am ajuns ca popor ca să vorbim de Mihai Viteazul, regele Mihai sau Klaus Johanis între aceleași rânduri. Noroc că până în luna decembrie a anului 1989 am fi fost prea obosiți de la defilare și intr-adevăr sărbătorirea zilei naționale a Republicii Socialiste România și a iubitului ei conducător, Nicolae Ceaușescu. Așa că haideți ca să ne uităm la televizor, dar măcar să încercăm ca să nu-l deschidem și să mai citim măcar o carte că nu urzică și nici nu ne infectam decât cu cultură.

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: