Citatul zilei de 11 August


Oamenii obisnuiti iubesc numai atunci cand le sunt indeplinite conditiile. “Trebuie sa fii asa, numai atunci te voi iubi si voi fi cu tine!”. Iubirea este un cer infinit! Nu o poti inchide cu forta in spatii stramte, limitate. Iubirea inseamna libertate!

Cand te indragostesti totul pare frumos, pentru ca in acele momente nu pui conditii. Te apropii de celalalt neconditionat. O data ce lucrurile s-au sedimentat, incepi sa pui conditii: “Trebuie sa fii asa, trebuie sa te porti asa, numai atunci te voi iubi.” de parca iubirea este un targ, o tocmeala.

Cand nu iubesti din suflet te targuiesti. Vrei sa-l obligi pe celalalt sa faca ceva pentru tine, sa fie intr-un anumit fel pentru tine si numai atunci il vei iubi. Folosesti iubirea ca un mijloc de constrangere, ca pe o pedeapsa, dar nu iubesti cu adevarat. Fie iti retragi iubirea, fie iti oferi iubirea, dar in ambele cazuri iubirea in sine nu e scopul, altceva este.
Iubirea nu este o relatie, ci o stare de a fi. Nu esti intr-o relatie de iubire, esti iubire! Cand exista iubire si doua suflete s-au intalnit si s-au contopit, exista multumire. E ca si cum intreaga existenta s-ar fi oprit in loc. Atunci momentul prezent este singurul moment. Si atunci poti sa spui: “Ah, prajitura asta e delicioasa!”. Pentru o persoana care iubeste, iubirea este o stare naturala, e insasi fiinta ta!

Scopul unei relatii nu este de a avea o alta persoana care sa te desavarseasca, ci de a avea pe cineva cu care sa impartasesti desavarsirea ta. O relatie esueaza din cauza concentrarii noastre asupra celuilalt – a obsesiei noastre pentru celalalt. Cum este celalalt? Ce face celalalt? Ce are celalalt? Ce spune celalalt? Ce vrea? Ce cere? Ce gandeste? Ce spera? Ce planuieste?
Nu conteaza ce gandeste, spera, planuieste celalalt. Singurul lucru care conteaza este ce ESTI tu fata de toate aceste lucruri. Cea mai iubitoare persoana e cea care se centreaza in jurul propriului Sine. Este o invatatura foarte radicala.

Osho

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: