9 August- Ziua iubitorilor de carte


9 august – Ziua iubitorilor de carte. Dar câți dintre noi mai citesc, conform ultimelor statistici? 📚

Ultimele statistici sunt de-a dreptul revoltătoare în acest sens. Mai mult decât atât, rezultatelor cutremurătoare le este adăugat faptul că piața de carte din România se află în cădere liberă. Din pricina coronavirusului, dar să nu facem greșeala de a da vina doar pe această pandemie/epidemie devenită pe alocuri o psihoză generală, ci și pe o realitate care se află în imediata noastră apropiere: majoritatea românilor nu citesc.

Conform concluziilor trase de majoritatea editurilor, se pare că dacă nu vom avea parte de o redresare a pieței de carte, multe edituri “mici” vor avea de suferit cu vârf și îndesat. Unele sunt în moarte clinică deja, altele stau să moară, iar altele încep să dispară. Ni se pare frumos și idilic să știm că o zi pe an este dedicată iubitorilor de carte, dar până la abordarea acesteia doar prin perspectiva declarativă. Declarăm că avem “o zi internațională a iubitorilor de carte”, dar cititorii ne lipsesc și se lipsesc cu desăvârșire. Atenție. Cititorii ne lipsesc, nu și veritabilii iubitori de carte și îndrăgostiții de lectură.

Aș propune ca această “zi internațională a iubitorilor de carte” (9 august 2020) să fie una de conștientizare a abisului cultural în care ne afundăm din acest punct de vedere. Să înțelegem, să conștientizăm și să facem ceva în acest sens. Cumpărați cărțile autorilor români. Am toată stima și tot respectul pentru corifeii literaturii universale, istoriei și filosofiei, dar haideți să percepem artele frumoase și din perspectiva “celor mici” (care-s de fapt al naibii de mari) cum ne-a învățat Nicolae Iorga într-una dintre scrierile sale.

Citiți pe nerăsuflate poezie. Citiți romane, micro-romane, povestiri scurte sau nuvele. Odată ce ai început să conștientizezi că devii parte din actul lecturii, atunci poți începe să aspiri la faptul de a deveni un om liber. Lecturile ne eliberează, iar cărțile îs punțile.

Acestea fiind spuse și lecturate, la mulți ani celor care (încă) citesc! Mă înclin! (Text preluat)

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: