Din cutia cu amintiri: Despre noi


Veniți în România că avem de toate. Avem un “Bună ziua ” sau “Tesec” când intrați la noi în țară. În special este când intrați în Transilvania, țara unde a trăit Dracula. Se află situată la est de Ungaria. Acum că a-ți găsit-o avem multe lucruri pe care voi nu le aveți. Avem toate formele de relief, mare și Dunărea trece pe la noi. V-am saluta a doua oară dacă ne-am întâlni și v-am ura binete. A treia oară v-am pofti la masă și v-am ospata. V-am da prima dată un suc de prune cu mărgele până la 60 de grade. De aici veți începe să mancati mămăligă care este făcută din porumb măcinat și care se fierbe în apă și se pune puțină sare. În momentul când se pune în farfurie noi o tăiem cu ata. Putem să o mâncăm și cu brânză și cu o tocană de diferite păsări sau porc. Vă spun mai multe după ce vă reveniți din aroma sucului de prune.
Apropo avem și din mere, pere sau ceea ce vreți voi. La un preț bun se rezolvă. Masa de prânz la noi este felul întâi care constă într-o supă de taitei, chestii lungi subtiri, în care veți găsi și carne de găină sau de pui. La noi găina bătrână face supa bună numai că trebuie mai mult gaz. Felul doi este pireul, cartofi curatati în bucăți și fierti și bătuți fără milă amestecați cu unt, vă explic când mai veniți pe la noi ce este, sau smantana alături de friptură sau o bucată de carne. Nici nu suntem barbari. Mai bea nu te uita la pahar! Felul trei sunt sarmalele, carne tocată de porc amestecat cut orez și învelită în foi mai mici de varză. Dacă tot nu te-ai săturat avem și plăcinte, făcute din aluat umplute cu ceea ce vrei tu. Să le ziceți voi clătite! În zilele de post, miercuri și vineri, nu mâncăm de dulce adică fără carne, ouă, lapte. Cu alte cuvinte ne găseai cu o zeamă de fasole pe care o mâncăm cu ceapă tăiată măruntă stropită cu ulei.
Și voi ne spuneți că nu avem lucruri originale și cu care să ne mandrim..Dar ce tăierea porcului, obiceiurile Crăciunului, a Paștelui au murit? Nu au murit numai că toate acestea se pierd pe zi ce trece. Importam totul de bun de afară și ce avem noi bun aruncăm și nu ne mai interesează. Trecutul nu este de aruncat la gunoi ci este un motiv de mândrie și oamenii se laudă cu ceea ce au bun nu cu ceea ce au vecinii. Dar v-ați îmbătat cu minunile occidentale și americane și uitați de voi. Somn ușor România. Covid 19,20,21 să vă păzească somnul..

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: