Dorind să evadam din orașul Târgu Mureș, cel puțin pentru o zi am ales ca destinație Ideciu de Jos, localitate aflată la 38 de kilometri distanță. În primul rând auzind de la diverse cunoștințe de bazinele de acolo ne-am deplasat cu ajutorul trenului de dimineață de la ora aproximativă 7,29. Nu mică mi-a fost mirarea ca să aflu că prețul unei călătorii de 6,50 lei pentru o călătorie este preferat de multe persoane care au mașini. Am ajuns la Ideciu de Jos după puțin după o oră. La intrarea în complex am plătit 20 lei pentru accesul în interior și 10 lei pentru un șezlong. Recomandarea este ca să cumpărăm mâncare din afara complexului pentru că la restaurantele din interior prețul este mai piperat. Un meniul zilei costă aproximativ 25 de lei, iar o sticlă de Fanta 6,50 lei. Ajungând la șezlong am trecut prin nisip care poate crea un disconfort și se poate sta unde este pământ. Pe teritoriul complexului sunt trei bazine cu adâncime de 2,40 metri, 1,70 metri și un bazin pentru copii de 0, 60 de metri . Urmând sfaturile unor persoane cunoscute am stat în apa sărată zece minute cu o pauză de un minut cu încă zece minute și o pauză de o jumătate de oră după care a urmat o altă ședință. După aceea am preferat o ungere cu nămol pentru problemele de călcâie și ligamentele de la piciorul drept. Am așteptat să treacă cel puțin o jumătate de oră pentru ca nămolul să se uste și a mă spăla la dușul din apropiere. Participă oameni, cel puțin în timpul săptămânii de toate vârstele, dar la sfârșitul săptămânii trecute se spune că au fost aproape 1500 de oameni doar în ziua de duminică. Deplasarea spre orașul Târgu Mureș am realizat-o tot cu trenul cu același preț de 6,50 de lei la ora 16,29 cu o întârziere de opt minute. Binenteles că nu era ultimul tren, dar am preferat ca să revenim în oraș mai repede de ora 17,30 aproximativ când mai exista un tren sau chiar în jurul orei 20.

Pentru ca escapada să fie desăvârșită am fost interesați și de detaliile localității Ideciu de Jos prezentând sursele la final.

Ideciu de Jos (în maghiară: Alsóidecs, în germană: Niedereidsch) este o comună în județul Mureș, Transilvania, formată din satele Deleni, Ideciu de Jos (reședința) și Ideciu de Sus.
Demografie
Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Ideciu de Jos se ridică la 2.109 locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.005 locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (77,29%). Principalele minorități sunt cele de romi (8,82%), maghiari (8,58%) și germani (2,04%). Pentru 3,27% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (79,9%), dar există și minorități de reformați (7,59%), romano-catolici (2,89%), adventiști de ziua a șaptea (2,51%) și evanghelici (1,04%). Pentru 3,32% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.
Date geologice
În subsolul localității se găsește un masiv de sare.
Pe raza localității Ideciu de Jos, sarea apare doar sub formă de izvoare cu apă sărată, din care două, cu debite mai mari, au fost amenajate prin ridicarea în jurul lor a unor fântâni din lemn. Aceste izvoare alimentează și bazinele ștrandului aflate în apropiere. În mod tradițional, localnicii folosesc pentru uz casnic saramura concentrată extrasă din aceste fântâni de slatină.
Istoric
Satul Ideciu de Jos este atestat documentar în anul 1319.
Obiective turistice
• Stațiune balneară locală (lac sărat, ștrand, parc), situată la altitudinea de 365 m.
BĂILE SĂRATE DE LA IDECIU DE JOS
Sănătate şi odihnă la bani puţini
Ideci băi este o staţiune balneoclimaterică mică. Este recunoscută pe plan naţional pentru salinitatea ridicată pe care o deţine, dar în acelaşi timp şi pentru nămolul care e recomandat persoanelor care suferă de reumatism.

Cele două mari atuuri ale băilor sărate rămân apa sărată, care este indicată în diferite afecţiuni şi tratamente, şi, nu în ultimul rând, nămolurile minerale existente aici, care deţin efecte terapeutice pentru diverse părţi ale corpului.
Persoanele care locuiesc în această zonă consideră ca sunt suficiente câteva băi anuale pentru alungarea suferinţelor reumatice şi pentru ridicarea imunităţii generale, cu alte cuvinte, „vii de câteva ori pe an la Ideci băi şi scapi de bolile nedorite pentru tot restul anului”. Salinitatea apei e atât de mare, încât după ieşirea din ştrand şi uscarea pielii, ea rămâne complet albă datorită concentraţiei mare de iod.

Surse:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Comuna_Ideciu_de_Jos,_Mure%C8%99

Rose Teutsch

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ideciu_de_Jos,_Mure%C8%99
http://www.biserici.org/index.php?menu=BI&code=17631
http://www.biserici.org/index.php?menu=BI&code=20394
http://www.biserici.org/index.php?menu=BI&code=17626
http://merg.in/mures/de-vizitat/natura/baile-sarate-ideciu-de-jos-4162.html
https://www.facebook.com/pg/Scoala-Ideciu-de-Jos-315448588662132/photos/?ref=page_internal
https://www.siebenbuerger.de/ortschaften/niedereidisch/

2 răspunsuri la „Ideciu de Jos, o stațiune sănătoasă”

  1. Din Târgu Mureș ar trebui să evadați nu doar pentru o zi , ci pentru toată viața ! 🙂

    Apreciază

Lasă un comentariu

Tendințe