Din cutia cu amintiri: Patriotismul ca stare de fapt


A fi patriot este iubirea de țară. Iluministii au scris cuvântul patrie și de atunci din secolul XVIII știm că există. Provine din limba latină numai că romanii au uitat să-l definească. A fi patriot în secolul XXI înseamnă alte lucruri. În primul rând înseamnă un sentiment de iubire față de țară. A spune că ne este rușine să fi patriot este o blasfemie. În vremurile mariei sale Covid al XIX-LEA, cu posibil urmaș Covid al XX-lea, a fi patriot și a ne fi rușine să fim patrioți reprezintă o parte din prostia infinită a unui popor. Ca și curiozitate și fapt divers presupun că a existat și un Covid 1, 2 până la 19 dacă tot am ajuns la acest număr că doar nu începem istoria României direct cu Tudor Vladimirescu.
Rușinea patriotismului reprezintă un fapt absurd asemănător renegarii originii noastre. Este ca și cum am spune că ne este rușine de părinții noștrii, de bunicii sau de strabunicii noștri. Ne place sau nu într-un fel sau altul au contribuit la cine suntem noi astăzi. Dacă Burebista sau Decebal nu ar fi existat și nu ar fi ajuns să fie ocupați de romani noi nu am fi existat ca popor. Să nu vorbim de limba vorbită sau de un teritoriu aproximativ că deja intrăm în lucruri abstracte. Dacă Dragoș, Bogdan, întemeietorii Moldovei, sau Negru Vodă și Basarab I, întemeietorii Țării Românești, nu ar fi existat poate că ne-am fi trezit prin alte țări cu altă limbă vorbită. Cu precizarea că Bogdan I și Basarab I au obținut independența țărilor lor. Dacă românii din Transilvania ar fi renunțat la religia lor și la limba vorbită acum nu am fi înțeles aceste rânduri. Poate că ne-ar fi trebuit Google Translate și dacă Mircea cel bătrân, Vlad Țepeș, Iancu de Hunedoara, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul nu i-ar fi învins pe turci și pe alte popoare care au venit după pământ și apă. Dacă Alexandru Ioan Cuza și anumiți boieri români nu ar fi realizat unirea dintre Țara Românească și Moldova în anul 1859 am fi fost mai despărțiți și prezenți în alte țări. Dacă atât de mulți soldați cunoscuți și necunoscuți nu ar fi participat și murit pe câmpul de bătălie poate noi nu am fi fost independenți astăzi.
Klaus Johanis, Ludovic Orban vor apărea foarte puțin în cărțile de istorie, dar majoritatea paginilor dedicate Istoriei României în secolul XXI va fi despre locuitorii țării. Un stat, este adevărat corupt, parșiv și cu toate defectele pe care le poate avea, a plătit mare parte din școala pe care am făcut-o până acum. Întrebarea este noi ce am făcut pentru România? Nu putem participa la lupte cu arma în mână, dar putem lupta cu conștiința noastră și a altora. Putem să ne schimbam mentalitatea și să încercăm să o schimbăm și pe a altora. Este cea mai grea și mai frumoasă luptă, dar merită dusă. Nu pentru noi ci pentru cei care vor veni. Pentru ca țara aceasta să se schimbe schimbarea provine din fiecare dintre noi.
Câtă vreme nu facem aceste lucruri și ne dezbinam pe zi ce trece în fața unei boli care ar trebui să ne unească nu avem dreptul să ne fie rușine de Ea. Iar pentru acestea du-te la ostire pentru țară mori..cel puțin schimbând mentalități sau obiceiuri că intelectual conștiința doarme de zeci de ani. Și somnul națiunii chiar naște monștri pentru care nu mai avem nevoie de exemple. Sic transit gloria mundi!

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: