Un vis de vară pe plaiurile Borsecului


Ajungând după un periplu prin orașul Toplița deja am simțit aroma muntelui. Aerul localității Borsec aflată la 900 de metri altitudine ne îmbia la ascultarea unui vânt. Părea să fie singurul zgomot pe măsură ce urcam spre Pensiunea “Papa la Soni”. Situată lângă Biserica Catolică aflată pe strada Jokay Mor deschide un peisaj mirific al celor patru munți aflați în zonă, Munții Călimani, Gurghiului, Harghitei și Bistriței. O servire impecabilă ne-a îndemnat încă de la primele ore ale dimineții să admirăm Biserica Catolică din apropiere construită în anul 1905 spun localnicii sau în anul 1910 așa cum apare pe internet. Tot la fața locului am fost informați că apele tămăduitoare minerale sunt regăsite la sfârșitul secolului al XVI-lea. Parcurgând recunoașterea calităților și în secolele următoare însuși austriecii recunoscând calitatea izvoarelor. Povestea din secolul XIX se leagă în anul 1803 de Valentin Gunther care, band din apa minerala de la Borsec, se vindeca miraculos de o boală considerată în acea perioadă incurabilă. Apa minerală de aici primește în anul 1873 “Diploma de merit” la Târgul Internațional de la Viena precum și numeroase alte premii internaționale în prima perioadă a secolului XX. Trecând prin perioada de naționalizare din perioada comunistă stațiunea Borsec este ridicată în anul 1956 la nivelul de oraș. După prăbușirea regimului comunist în luna decembrie a anului 1989 stațiunea Borsec intra într-un proces de deterioare. În anul 2011 începe un program de investiții care încearcă să ridice nivelul stațiunii la nivelul care a fost odinioară. În prezent Borsec este considerată ca făcând parte din vechiul ținut Secuiesc care numără în jurul cifrei de 2555 de locuitori. Un lanț între paragină și modernizare găsim pe tot parcursul stațiunii.

Explorând în continuare stațiunea ne-am contopit cu natura.

De la izvoarele minerale de la 1 la 11 fiecare cu o denumire specifica și despre care am aflat că este bine să bem doar dintr-un izvor într-o zi. Am primit și recomandarea de a bea apă minerala netratată de la numerele 6 și 11. De aici am urcat în Poiana Zânelor unde baia special amenajata din poiană tratează durerile de picioare. Coborând câțiva metri am ajuns și pe lângă Grota Urșilor precum și în Peștera de gheață bucurându-ne de un decor încântător. O cișmea aflată în zonă și băncile de pe marginea drumului forestier ne-au asigurat un repaus și o reenergizare bine meritate. Drumul de întoarcere ne-a adus convingerea că prea repede vrem să fugim din natură și de ceea ce este frumos în România.

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

2 thoughts on “Un vis de vară pe plaiurile Borsecului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: