Drumul de la Târgu Mureș la Borsec


Atunci când pornim într-o excursie partea cea mai atractivă este neprevazutul. În bagajele aferente excursiei este nevoie să ne punem și spiritul de aventură. De asemenea avem nevoie și de improvizație pentru că a merge după un plan bine stabilit pare plictisitor. Din acest motiv excursia pornită din orașul Târgu Mureș în momentul în care primele raze ale soarelui brazdau umanitatea a avut doza sa de neprevăzut. Tipic unor medii românești informațiile de la firma de transport despre ruta Târgu Mureș- Borsec nu au corespuns cu acelea ale șoferului microbuzului. Urma să ajungem doar până în Toplița pentru ca mai departe traseul să fie un mister. Amestecul cu așteptarea unui rezultat a unui examen precum și negasirea decât a unor microbuze lipsite de încrederea creștea doza de neprevăzut. Locurile din microbuzul care avea să ne ducă până la Toplița aveau să se aglomereze pe măsură ce ne apropiam de destinație. Chiar o femeie cu vestimentație arabă precum și un asiatic care nu cunoștea limba română erau singurii călători care aveau rezervare. Ajungând în cele din urmă în orașul Toplița avea să ne aștepte un sejur de câteva ore în oraș. Dorind să ne hrănim am abandonat bagajele noastre la o casă alăturată stației AUTO, vizavi de o benzinărie aflată în apropierea centrului orașului și am poposit la restaurantul “Isabela”. Trecând până la restaurant prin “Parcul Centenarului” statui ale Patriarhului Miron Cristea, a regelui Ferdinand I sau a lui Nicolae Bălcescu ne-a trezit interesul pentru istoria orașului Toplița. Din acest motiv cea mai credibilă sursă a fost Toplița.info care ne-a dezvăluit următoarele informații:

“Toplița este situată în extremitatea nordică a județului Harghita, pe cursul superior al Mureșului, la o altitudine de 650 m deasupra nivelului mării. Așezarea este înconjurată de munții Gurghiului, Giurgeului și Călimani. Cele mai apropiate orașe sunt Borsec 26km, Gheorgheni 38 km și Reghin 69 km.
În 1567 Petrichevich Horváth Kozma a pus bazele așezării aducând 3 familii de țărani moldoveni pe moșia lui Bánffy Pál, micul sat a fost botezat Taplócza.
Taplócza a “suferit” mai multe schimbări de nume în deceniile următoare: Taplócza, Toplicza, Gyergyó-Toplicza, din data de 1 febr. 1861 Oláh-Toplicza, apoi de la 1 ian. 1907 Maroshévíz până în 1918, de când se numește Toplita Românã, deși documentele oficiale, încă conțin și numele de Maroshévíz lângă aceasta.
Această regiune a fost proprietatea Banului Simon până în 1228, iar începând cu acest an trece pe mâna familiei Bánffy, care reușește să-și păstreze uriașele moșii până în 1945. În 1658 așezarea a fost în totalitate distrusă de către o “armată” de moldoveni conduși de Pintea, în drumul lor spre Ditrău. După 1660 familia Bánffy a adus pe aceste meleaguri 391 de familii de români făgărășeni din Deda.
În jurul anului 1710 a luat amploare plutăritul pe Mureș în zona noastră și totodată comercializarea lemnului ceea ce a grăbit dezvoltarea orașului. La primul recensământ European, ordonat de Iosif al II-lea, care a avut loc la Toplița pe data de 20 noi. 1785 s-au numărat 227 gospodării, 23 de familii libere și 231 familii de iobagi aparținând de 22 moșieri. Baronul Bornemissza János deținea cele mai multe dintre acestea (52), apoi Baronul Kemény Simon (30) și Contele Teleki Mihály (18).
Acum să facem o mică săritura în timp până în anul 1868 când de Toplița aparțineau 8 “parraedium”-uri (zone), care sunt: Călimănel, Mermezeu, Ciobotani, Mănăstirea, Vâgani, Moglănesti, Plopiș și Măgheruș. Aici trebuie precizat că în acel an Valea deja făcea parte din așezare.
În timpul primului război mondial în Toplița și regiunea sa s-au desfășurat lupte sângeroase, ca mărturie a acestui fapt stă Monumentul de la Secu unde au fost înmormântați 771 de soldați, și Cimitirul Eroilor Maghiari din cartierul Zencani unde sunt înmormântați 450 de militari. Toplița a fost proclamat oraș în 1952. (Iar în 2002 municipiu.)
Alte date din istoria așezării: în 1658 a fost construită Mănăstirea Doamnei; în 1847 mănăstirea Sf. Ilie; între 22 sept. 1867 și 21 aug. 1869 a fost construită biserica Romano Catolică în vecinătatea unei vechi biserici din lemn din 1780; catedrala Ortodoxă s-a construit între anii 1867 și 1903; în 1870 s-a înființat Școala Confesională Romano Catolică; în 1895 a fost construită biserica Reformată; în 1896 s-a deschis o Școală de Stat Maghiar în cartierul Valea; între 1903 și 1907 a fost construit castelul Urmánczy acum muzeu etnografic; între 1928 și 1929 o biserica greco catolică în cartierul Cornișa care a fost construită în locul unei vechi biserici de lemn ridicată între 1777 și 1791, care a fost mutată într-un sat din apropiere, Gălăuțaș.
Atracțiile orașului: stațiunea Bradul (Bánffy) care se află la o altitudine de 677,2 m deasupra nivelului mării, aici găsiți printre altele și un bazin cu apa termală de 27°C; ștrandul Urmánczy care a fost cumpărat în jurul anului 1870 de familia Urmánczy de la familia Lázár din Lăzarea, așezată la 653,8 m deasupra nivelului marii cu apă termală de 26°C; pârtiile de schi din cartierul Măgheruș, etc…
Oameni celebrii născuți în Toplița: Dr. Miron Cristea (1868-1939), primul patriarh al României, prim-ministrul României între 1938 și 1939.
Dr. Urmánczy Nándor (1868-1940) deputat timp de 16 ani, fondator și președinte pe veci al fundației “Ereklyés Országzászló”.”

Cunoscând de la șoferul de la o firmă “Dannytrans” că urma să avem un microbuz spre Borsec în jurul orei 15,30 ne-am apropiat din nou de casa unde ne-am lăsat bagajele. Fiind recunoscători i-am înmânat femeii o sticlă de doi litri de Mirinda care ne-a mulțumit frumos. Aflând de la o femeie care mergea la Farcasa că într-adevăr urma să vină două microbuze spre Borsec și că multe linii de transport au fost anulate, mare ne-a fost bucuria când, după o jumătate de oră, venind de la Reghin un microbuz cu un șofer nervos ne-a transportat până la Borsec. Urma să ni se arate în față un peisaj mirific și o nouă aventură despre care vom povesti cu altă ocazie.

Sursa:Toplița.info

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: