10 Iulie 1994- Ziua în care Dumnezeul fotbalului nu a fost român


Așa precum credem că Dumnezeu se află în tot ceea ce este viu așa credem că există un Dumnezeu al fotbalului. Pentru aceasta ne întoarcem în timp, acum douăzeci și opt de ani, în ziua de 10 iulie a anului 1994. România participa la “Campionatul Mondial ” de fotbal din Statele Unite ale Americii și întâlnea Suedia în sferturile de finală. O componentă a unei echipe naționale de fotbal care a intrat în istorie ca făcând parte din “Generația de aur”. Componența ei din acea partidă a fost: Florin Prunea- Dan Petrescu, Daniel Prodan, Miodrag Belodedici, Tibor Selymes- Gheorghe Popescu, Ionuț Lupescu, Gheorghe Hagi, Dorinel Munteanu- Ilie Dumitrescu și Florin Raducioiu. În minutul 83 a intrat pe teren Basarab Panduru în locul lui Dorinel Munteanu.

O națională a României aureolata de victoria din optimile de finală cu Argentina, scor 3-2, dorea să cucerească paradisul semifinalelor pentru prima dată în istoria sa, în fața unei echipe a Suediei. O partidă desfășurată la Los Angeles pe o temperatura de 40 de grade, plină de echilibru până în minutul 86 când Brolin părea să ucidă visele românilor de a ajunge în semifinalele competiției. Români care, stând conform orei României după miezul nopții, au renăscut din propria cenușă, la golurile lui Florin Raducioiu din minutele 90 și 105. Când totul părea că nimic nu mai oprește visul românesc aparent la o centrare din partea dreaptă lipsită de pericol uriașul Kenneth Anderson ia fața portarului român, Florin Prunea și înscrie golul egalizator. Blamat atâția ani, Florin Prunea are o intervenție fantastică în fața lui Henrik Larsson și păstrează visele românilor de a ajunge în semifinale. Ajungând la loviturile de la unsprezece metri pentru a departaja învingătoarea parcă și acum iubitorii fotbalului vedem lovitura peste poartă a lui Hakan Mild. Parcă și acum ne enervează dansul portarului suedez Thomas Ravelli care a parat loviturile lui Dan Petrescu și Miodrag Belodedici ducând Suedia în semifinalele “Campionatului Mondial ” de fotbal.

Ceea ce a urmat pentru iubitorii fotbalului din România au fost parcă zile de doliu în care nu puteam să ne găsim cuvintele. Astăzi, după douăzeci și opt de ani, vedem acele momente și cu tristețe, dar și cu bucurie. A rămas în istorie ca “România la cinci minute de o semifinală a unui Campionat Mondial ” sau regretele “dacă nu ieșea Florin Prunea greșit pe centrarea aceea ” sau altele. Printre glasuri auzim amar “cel puțin atunci eram la un Campionat Mondial. Cu generația aceasta cine știe când mai ajungem”. Cum într-adevăr fotbalul românesc nu pare să mai producă fotbaliști pentru a mai califica naționala României, de 28 de ani vor fi la “Campionatul Mondial ” din anul 2026, ne rămân doar amintirile acelei zile de 10 iulie a anului 1994 când Dumnezeul fotbalului nu a fost român. https://youtu.be/rog02HKvrF8

Poate că într-o zi România tot va regăsi drumul spre un “Campionat mondial ” de fotbal și vom mai auzi vocea unui comentator de fotbal, care să se asemene lui Cristian Topescu și să strige din nou “gooool România” la o competiție de fotbal mondială.

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

3 thoughts on “10 Iulie 1994- Ziua în care Dumnezeul fotbalului nu a fost român

  1. VINOVATUL principal al pierderii acelui meci cu Suedia , a fost Dorinel Munteanu !!! 😦 😦 😦
    Dacă NU se GRĂBEA să EXECUTE acel blestemat de CORNER…………………………….

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: