4 Iulie- Ziua Independenței sau Ziua în care s-a născut Statele Unite ale Americii


Ziua de 4 Iulie reprezintă ziua națională a Statelor Unite ale Americii. Pentru a înțelege această zi vom încerca un scurt istoric al acestei zile precum și însemnătatea americanilor pentru România.

În anul 1492 Cristofor Columb in fruntea corăbiilor sale pornește din Spania pentru a găsi un drum mai scurt spre India. La ora 2 noaptea în ziua de 6 septembrie este a doua oară când europenii văd pentru prima dată continentul american. Menționăm că este a doua oară pentru că prima dată a fost văzut de vikingi în jurul anului 1000. De la acea oră și fără ca și Cristofor Columb să fi fost conștient că a descoperit continentul american sau un alt teritoriu, este cam incredibilă informația, putem afirma că a devenit teritoriul demn de a fi explorat. Numele “America” provine de la Amerigo Vespucci care a realizat că și Cristofor Columb a descoperit un nou continent. S-a întâmplat undeva în jurul anului 1506. Ele au fost cucerite de cuceritorii spanioli așa numiții conchistadori, printre care amintim pe Hernan Cortez care în jurul anului 1519 cucerește teritoriul mayas și Francisco Pizarro, în jurul anului 1532 cucerește teritoriul imperiului Incas. Începând cu anul 1588 teritoriul viitor american a fost ocupat de Marea Britanie.

Începând cu secolul al XVII-lea teritoriul american central a fost împărțit în treisprezece colonii neincluzand toate cele 49 de state americane din zilele noastre. După anul 1760 situația din colonii s-a înrăutățit din cauza creșterii taxelor și impozitelor precum și a nereprezentarii coloniștilor în Parlamentul englez. Fiind influențați de ideile iluministe franceze printre care amintim drepturile și libertățile omului, dreptul la autodeterminare a popoarelor sau principiul separării puterilor în stat coloniștii au fost ajutați de francezii conduși de generalul Lafayette sau Tomasz Kosciusko pentru a-și cere drepturile ca popor majoritar. În ziua de 16 decembrie a anului 1773 coloniștii din Boston au aruncat încărcătura de ceai din corăbiile engleze ceea ce în istorie este cunoscut ca “Partida de ceai de la Boston”. Ca urmare orașul Boston a fost asediat de trupele engleze stârnind revolte și în alte orașe ale coloniilor americane.

Ziua de 4 Iulie a anului 1476 este ziua în care în cadrul Adunării de la Philadelphia Thomas Jefferson a citit “declarația de independență a Statelor Unite ale Americii (în engleză, conform originalului, [The] Declaration of Independence). Reprezintă un document prin care cele treisprezece colonii (în engleză, [the] Thirteen Colonies) ale Marii Britanii din America de Nord s-au declarat independente de Regatul Unit al Marii Britanii explicând totodată clar motivul pentru care au făcut-o.

Documentul a fost ratificat de Congresul Continental în ziua de 4 iulie 1776. Originalul semnat olograf de delegații Congress-ului se găsește expus permanent în clădirea Arhivelor Naționale (National Archives) din capitala Statelor Unite, Washington, D.C..

Prima frază a Declarației afirmă ca o chestiune de lege naturală abilitatea unui popor de a-și asuma independența politică și recunoaște că motivele unei asemenea independențe trebuie să fie rezonabile și, prin urmare, explicabile, de aceea trebuiau să fie explicate.

Următoarea secțiune, faimosul preambul, include ideile și idealurile care au stat la baza Declarației. Este deasemenea o afirmație a ceea ce este cunoscut ca „dreptul la revoluție” :

« Noi considerăm aceste adevăruri evidente, că toți oamenii sunt egali, că ei sunt înzestrați de Creator cu anumite Drepturi inalienabile, că printre acestea sunt Viața, Libertatea și căutarea Fericirii. Că, pentru a asigura aceste drepturi, Guverne sunt instituite printre oameni, izvorând puterile lor doar din consimțământul celor guvernați, Că atunci când orice Formă de Guvernare devine distructivă acestor scopuri, este dreptul poporului de a o modifica sau elimina, și să instituie nouă Guvernare, stabilindu-i fundația pe astfel de principii și organizandu-i puterile în asemenea formă, încât să le pară lor cel mai probabil să producă Siguranță și Fericire. »

Războiul odată început dintre coloniști și englezi a dus la bătăliile de la Saratoga, în anul 1777 și de la Yorktown, viitorul oraș New York, anul 1781, câștigate de coloniști. Doi ani mai târziu în palatul de la Versailles, Anglia, Franța și Spania au recunoscut independența coloniilor americane. În ziua de 4 martie a anului 1787 a fost adoptată prima constituție americană care a hotărât: noul stat era condus de un președinte ales pe o perioadă de patru ani, puterea se împărțea în legislativă, deținută de Congres împărțită între Senat și Camera Reprezentanților, executivă deținută de președinte și judecătorească de instanțele de judecată. Primul președinte al statului a fost ales George Washington.

În concluzie putem spune că Statele Unite ale Americii în perioada următoare a fost văzută ca un “El Dorado” de europeni care au emigrat peste ocean. Americanii vor trece prin luptele cu indienii autohtoni, adevărate masacre, precum și războaiele în care Nordul și Sudul au luptat pentru abolirea sclaviei populației de culoare susținută numai de nord. Un stat ca și Statele Unite ale Americii care trambiteaza respectarea Drepturilor omului în lume și a încălcat în repetate rânduri acest act prin ținerea indienilor în rezervații și în zilele noastre precum și îngrădirea drepturilor populației de culoare, susținută de poliția americană, până în deceniul al optelea din secolul XX.

Nu numai din aceste motive în anii de început ai comunismului din România( 1945- 1962) românii fiind însuflețiti de sintagma “Vin americanii!” au format grupuri de rezistență armată în munți. Fără doar și poate au fost ultimii eroi ai neamului românesc alături de revoluționarii din anul 1989. După prăbușirea comunismului românii au continuat în a vedea modelul american demn de urmat în chiar detrimentul resurselor autohtone. A preluat, preferând să scadă importanța tradițiilor românești sărbători ca “Ziua Recunoștinței”, “Halloween” sau crescând fastul sărbătorilor de Crăciun renunțând la valorile tradiționale autohtone. Indiferent dacă este bun sau de proastă calitate românii văd ceea ce este străin, în special modelul american, mai bun decât a promova ceea ce au românii bun. Numai că preluarea modelelor străine fără discernământ duce la pierderea identității autohtone.

Așa că putem spune că în zilele noastre ziua de 4 iulie reprezintă un prilej de sărbătoare nu numai pentru americani, dar va fi trâmbițata această zi, în mod fals și în România sau în alte state din lume. Oricum ar fi un stat tânăr de la sfârșitul Primului război mondial a devenit una dintre marile puteri ale lumii care a contribuit prin forța armelor și exploatarea resurselor la păstrarea păcii atât în perioada celui de-al doilea război mondial precum și în perioada după anul 1945 până în zilele noastre.

Pentru realizarea acestui articol am consultat atât m.wikipedia.org cât mai ales informațiile proprii provenite din mai multe cărți care au dus la formarea unei păreri proprii.

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: