Un hai hui prin centrul orașului Târgu Mureș


Acest tur prin centrul orașului este într-o ordine aleatorie. Prima construcție care ne-a atras atenția în zona centrală a orașului Târgu Mureș este această biserică. Așa că am realizat o călătorie în timp în zona centrală a orașului.


Biserica “Sfantul Ioan Botezatorul” este cel mai important lăcaș de cult romano-catolic din centrul Targu-Muresului, aflându-se în Piata Trandafirilor la nr 61.
În anul 1709, ajutată de armata imperiului austriac, comunitatea catolică obține Biserica din Cetate; însă Curtea de la Viena nu a fost de acord și a restituit Biserica din Cetate comunității reformate, astfel catolicii au fost nevoiți să-și construiască biserica lor.
A fost construită la începutul secolului al XVIII-lea de catre iezuiti, folosindu-se stilul baroc austriac; cu două turnuri construite în față, acestea având forma unui bulb de ceapa; oferind un efect combinat de calm și mișcare. Verticalitatea fațadei este subliniata de cei doi pilastrii folosiți pentru fiecare turn.
Biserica a fost zidită în forma dreptunghiulară, fiind compartimentata astfel: spațiul altarului de dimensiuni mari este construit în anul 1729 și mărginit pe lateral de încăperi mai mici. În anul 1734 a fost ridicată nava centrală, acoperită abia în anul 1740.
Interiorul bisericii este unul spectaculos, punând în evidență opere de artă. În anul 1755 a fost creat altarul de către doi meșteri; iar Botezul Domnului este reprezentat în tabloul principal din altar, fiind opera unui pictor austriac. În altarul bisericii mai sunt două tablouri foarte importante, unul reprezentând Fecioara Maria cu Pruncul, iar celălalt blazonul familiei Haller, fiind principalul donator.
În centrul orasului Târgu-Mureș putem admira, dar și vizita aceasta frumusețe arhitecturală, Biserica Romano-Catolica, numită și Biserica “Sfantul Ioan Botezatorul”.

Următoarea oprire a fost în fața Catedralei Ortodoxe “Înălțarea Domnului”.


Catedrala a fost construită în centrul orașului (în prezent Piața Trandafirilor) între anii 1925 – 1934 la inițiativa protopopului Ștefan Rusu, pe locul Fântânii Cântătoare a lui Péter Bodor.
Piatra de temelie a fost pusă la 10 mai 1925. Între participanții la eveniment s-au regăsit ministrul Cultelor, Alexandru Lapedatu, episcopul Nicolae Ivan și Octavian Goga în calitate de ministru. Sfințirea catedralei a avut loc în data de 2 decembrie 1934, fiind totodată și un simbol semnificând intrarea armatelor române în municipiul Târgu Mureș în 1918.

Biserica a fost construită după planurile arhitectului Victor Vlad de la Politehnica din Timișoara, în formă de cruce greacă, cu brațele egale. Construcția iconostasului a fost realizată în 1934 de Traian Bobletec din Nazna și pictat de pictorul Virgil Simonescu din Lugoj.

Din cauza lipsei de fonduri, finalizarea picturii a avut loc în perioada 1970-1986.

Pereții pronaosului prezintă imagini ale sfinților mitropoliți ai Transilvaniei din secolul al XVII-lea, Ilie Iorest și Sava Brancovici, încadrați de 12 medalioane care conțin imaginile celor mai importante biserici ortodoxe din Ardeal.

Cupola centrală prezintă un vitraliu înfățișându-l pe Hristos binecuvântând.

Altarul prezintă absidă un impresionant mozaic de 12,30 m înălțime înfățișând-o pe Maica Domnului cu Pruncul.

Clopotele catedralei au fost prelucrate la Timișoara.

Costul total al edificiului a fost estimat la 20 milioane lei în perioada interbelică.

Turnul franciscanilor

Fiind în staţia de autobuz din Pieţa Trandafirilor ne-am întrebat ce caută acolo turnul acela singuratic, în jurul căruia imaginaţia colectivă a tîrgumureşenilor a construit o aură de mister. Răspunsul ţine de prezenţa şi activitatea în oraşul nostru a călugărilor franciscani.

Mărturii despre existenţa ordinului franciscan în Tîrgu-Mureş există încă de la începutul anilor 1300. Călugării au construit atunci o mănăstire şi o biserică pe colina dealului cetăţii. După trecerea unei jumătăţi de veac, biserica respectivă a devenit neîncăpătoare, astfel încît franciscanii au început construirea unei noi biserici, în imediata vecinătate a celei vechi.

În secolul al XVI-lea nouă biserica a intrat în proprietatea reformaţilor, a căror putere în cadrul oraşului a crescut simţitor, membrii ordinului Sfîntului Francisc fiind nevoiţi să se refugieze în alte ţări. Totuşi, în secolul al XVIII-lea membrii ordinului s-au reîntors în Tîrgu-Mureş unde au construit o nouă biserica, la care au adăugat o mănăstire. Aceste construcţii au fost înălţate pe locul unde azi se află parcul din faţa teatrului. Imediat după cumpărarea terenului, în 1745, călugării au început lucrările. Dacă construcţia mănăstirii au fost terminată destul de repede (1777), înălţarea turnului bisericii a durat mai mult timp, aceasta fiind inaugurată numai în 1802. Mănăstirea şi biserica au fost construite în stil baroc avînd şi o curte interioară, unde călugării au înfiinţat o şcoală primară pentru băieţi. În spatele clădirilor era grădina unde călugării se îndeletniceau cu cultivarea legumelor şi a pomilor fructiferi.

În 1971, odată cu începerea lucrărilor la clădirea “Teatrului Naţional”, biserica şi mănăstirea au fost demolate, iar grădina călugărilor a devenit şi ea doar o amintire. Din toate aceste construcţii se mai păstrează una singură: turnul sub care se află intrarea în cavoul mănăstirii. Călugării au primit o clădire nouă în strada Milcovului unde, utilizînd vechile ferestre pictate aduse aici după demolarea bisericii din Piaţa Trandafirilor, au construit noua biserică, sfinţită în 1972 şi dedicată Sfîntului Emeric.

Ceasul cu flori construit de un ceasornicar pe nume Tamas, care locuia pe Strada Călărașilor aflată în apropiere, undeva în perioada anilor 1960.

Gabriel Bethlen

Gábor Bethlen , integral Gábor Iktári Bethlenz , germanul Gabriel Bethlen Von Iktár , (născut în 1580 – mort la 15 noiembrie 1629, Gyulafehérvár , Transilvania [acum Alba Iulia, Rom.]), a fost un print calvinist al Transilvaniei și pe scurt rege titular alUngaria (august 1620 – decembrie 1621), în opoziție cu împăratul catolic Ferdinand al II-lea.

Născut într-o familie protestantă de frunte din nordul Ungariei, Bethlen, tânăr, a fost trimis la curtea prințului Sigismund Báthory al Transilvaniei. Mai târziu l-a ajutat pe István Bocskay să câștige tronul Transilvaniei și l-a susținut pe succesorul său,Gábor Báthory. Diferențele dintre Bethlen și Báthory, însă, l-au obligat pe Bethlen să se refugieze la turci. Sultanul otomanAhmed I , suzeranul Transilvaniei, i-a asigurat lui Bethlen o armată și l-a proclamat prinț al Transilvaniei. Când Báthory a fost alungat de la putere, Bethlen a fost proclamat prinț de o dietă la Kolozsvár în 1613. Bethlen a făcut multe pentru a promova artele și științele în Transilvania și a fondat Academia de la Weissemburg (Karlsburg).


În timpul războiului de treizeci de ani (1618–48), în timp ce împăratul Sfântului RomanFerdinand al II-lea a fost ocupat de revolta boemă din 1618, Bethlen a preluat cea mai mare parte a nordului Ungariei, a capturat Pozsony (acum Bratislava, Slovacia) și a pus mâna pe coroana Sfântului Ștefan . După prăbușirea negocierilor dintre Bethlen și Ferdinand, Dieta de la Besztercebánya l-a ales pe Bethlen rege al Ungariei (20 august 1620). Realizând că nobilii romano-catolici din Ungaria nu vor accepta niciodată un rege protestant, el a refuzat să fie încoronat. În acest moment a izbucnit războiul dintre Bethlen și Ferdinand. După boemi, care erau susținătoriiFrederick ( concurentul protestant la tronul Boemiei), a fost învins la Muntele Alb în 1620, Bethlen a încheiat pacea cu Ferdinand, iar în anul următor a fost de acord să renunțe la tronul Ungariei și să returneze coroana Sfântului Ștefan. Ferdinand al II-lea a fost de acord să reafirme Tratatul de la Viena din 1606 și să garanteze libertatea de cult protestanților Ungariei; a promis, de asemenea, că va convoca dieta națională în termen de șase luni. Bethlen a devenit prinț al Sfântului Imperiu Roman și și-a asigurat șapte județe din nord-estul Ungariei.

Totuși, Bethlen nu a renunțat la scopul său de a-l expulza pe Ferdinand din Ungaria și de a-l restabili pe prietenul său protestant, Frederic, pe tronul Boemiei. El a reînnoit războiul împotriva lui Ferdinand în 1623 și, în timp ce avea succes în Boemia, nu a putut continua războiul după înfrângerea forțelor protestante din Germania . Tratatul de la Viena din 1624 care a urmat a reafirmat în esență dispozițiile tratatului din 1621 cu Ferdinand.

Planurile pentru o alianță estică vizau expulzarea completă a turcilor din Ungaria și Europa, apoi au angajat-o pe Bethlen. Sperând să obțină ajutor de la Ferdinand, el a căutat să se căsătorească cu una dintre fiicele lui Ferdinand, dar a fost respins. Apoi s-a alăturat prinților germani și a ocupat din nou Ungaria Habsburgică în 1626, dar victoriile armatelor catolice și imperiale l-au forțat să se împace încă o dată cu Ferdinand în Tratatul de la Pozsony din 1626. Deși ulterior Bethlen s-a implicat în negocieri cu polonezii și cu regele Gustav al II-lea Adolphus al Suediei, starea sa de sănătate în declin a împiedicat aceste acțiuni.

Kilometrul zero al orașului Târgu Mureș

Corifeii “Școlii Ardelene” : Gheorghe Șincai, Petru Maior, Samuil Micu și Ion Budai Deleanu

În speranța că acest hai hui prin orașul Târgu Mureș ne va convinge că avem un oraș frumos și că avem locuri minunate în oraș invităm locuitorii orașului să-și promoveze ceea ce au mai bun și pe oamenii din afara orașului să ne viziteze. Cu siguranță orașul Târgu Mureș este un loc plin de istorie. Și noi v-am prezentat o parte din zona centrală a orașului….

Surse: visitmures.ro

Târgumures.ro

m.wikipedia.org

historia.ro

Inmures.ro

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: