Ar trebui să fie zile de doliu național în aceste zile (26- 28 iunie)


În ziua de 28 iunie a anului 1940 locuitorilor din Basarabia și nordul Bucovinei li s-a interzis de Uniunea Sovietică să mai fie români. Conduși de dictatorul Iosif Djugasvilli, cunoscut ca și Stalin, sovieticii au trimis în ziua de 26 iunie un ultimatum guvernului de la București prin care cereau României să cedeze Basarabia, teritoriu rusesc între anii 1812 și 1918, precum și nordul Bucovinei ca și compensație. În frunte cu regele Carol al II-lea, România a cedat fără luptă două zile mai târziu teritoriile cerute. Avea să fie doar începutul dezmembrării teritoriale a României pentru că în ziua de 30 august a aceluiași an prin “Dictatul de la Viena” România a cedat în același mod Ungariei Nordul Transilvaniei, iar în ziua de 7 septembrie Cadrilaterul, adică sudul Dobrogei. Regele Carol al II-lea a fost obligat de opinia publică și politicieni să abdice în ziua de 6 septembrie, iar funcția de rege a României a fost ocupată de fiul său, tânărul rege Mihai însoțit de mareșalul Ion Antonescu. Chiar dacă armata română a participat la “Operațiunea Barbarosa”, începută în ziua de 22 iunie a anului 1941, alături de Germania, prin care a eliberat pentru trei ani Basarabia și Nordul Bucovinei, teritoriile au fost recuperate vremelnic pentru o perioadă de trei ani. Impusa ca și condiție a capitularii în ziua de 23 august a anului 1944 prin ieșirea din alianța cu Germania și arestarea mareșalului Ion Antonescu, România a renunțat încă o dată fără luptă la teritoriile sale. A recuperat cu ajutor sovietic doar Nordul Transilvaniei prin pierderea a peste 50000 de soldați, acțiune încheiată în ziua de 25 octombrie a aceluiași an prin eliberarea orașului Carei. Chiar dacă armatele române au pierdut peste 70000 de soldați în operațiunile alături de sovietici pentru eliberarea de sub ocupație germană a Ungariei și a unei importante părți din Cehoslovacia, României i s-a impus în anul 1947 la tratatele de pace recunoașterea ocupării de către sovietici a Basarabiei, nordului Bucovinei, a ținutului Hertei și Insulei Șerpilor. Recunoașterea pierderii acestor teritorii a fost realizată de noua conducere comunistă, reprezentată de primul ministru comunist Dr Petru Groza, aflat în funcție din ziua de 6 martie a anului 1945, fidelă Uniunii Sovietice. După pseudorevenirea la democrație în anul 1993, România a semnat tratate cu vecinii săi prin care recunoștea granițele, renunțând din nou fără luptă la vechile sale teritorii. Astăzi Basarabia este inclusă în cadrul Republicii Moldova, iar Nordul Bucovinei în Ucraina, teritoriu unde trăiesc aproape 500.000 de români și care, precum se știe, este teatru de operațiuni de război între Ucraina și teritoriul Rusiei.

Merită menționat ca și sentimente ale locuitorilor din teritoriile menționate mai sus în privința cedărilor teritoriale, numeroasele masacre care culminează în ziua de 1 aprilie a anului 1941 masacrul de la “Fântâna Albă”, unde aproape 5000 de localnici au fost omorâți mișelește de autoritățile sovietice. La acestea se adaugă și numeroasele deportari ale românilor în ținuturile îndepărtate sovietice precum și numeroasele procese sau condamnări la ani de închisoare a românilor din Basarabia și nordul Bucovinei prin care-și cereau drepturile și libertățile naționale. A se vedea procesul Ilașcu din anul 1991 și nu numai acesta. Pentru toate aceste aspecte considerăm că zilele de 26, 27 și 28 iunie ar trebui să fie zile de doliu național a națiunii române pentru a cinsti memoria celor morți sau care au avut de suferit, începând cu anul 1940 până în zilele noastre doar pentru simplul fapt că au fost români și au dorit drepturi și libertăți naționale.

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: