Din cutia cu amintiri: România frumoasă


Trăim în una dintre cele mai frumoase țări din lume. Avem munți, câmpii, dealuri și podisuri. Tot la noi sunt râuri, lacuri și mare. Avem unul dintre cele mai bune pământuri agricole. La noi sunt codrii verzi și brazi și văi întinse multe. Sunt trecători și defileuri sute. Avem cetăți multiple. Știați că Sighișoara este printre puținele cetăți locuite din Europa? La noi sunt mănăstiri și biserici vestite în Europa. Ați auzit de albastru de Voronet sau de Biserica neagră din Brașov? Avem în cărțile de istorie mari conducători sau domnitori. Poate că li se spunea valahi, vlahi, blachi, dar nu erau români? Știți ce frumos se vorbea de ei în cărțile străine? De Ștefan cel Mare, atletul creștinătății, sau de Mihai Bravu și de mulți alții? Și turcii își amintesc cu drag de Vlad Țepeș pentru că a tras pe mulți în țeapă. Apropo nu-l mai denumiți Dracula că nu a fost vampir. Avea alte defecte sau boli, dar vampir categoric nu era. Și Bram Stoker știa acest lucru, dar de dragul poveștii de ce să nu inventeze? Întrebați un francez cine a fost George Enescu, Emil Cioran sau Emil Racoviță și s-ar putea să știe cine a fost. De Petrache Poenaru care a inventat stiloul ați auzit? Oamenii străini ascultă și astăzi pe Ciprian Porumbescu. Știți cine a luat prima notă de 10 din istoria gimnasticii? O româncă cu numele de Nadia Comăneci. Știți că Gheorghe Hagi este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari jucători ai lumii. Și lista poate continua, dar înșiruirea își va pierde din esență.
Având în vedere că avem atât de multe de spus frumos de România de ce o blamați? De ce considerăm o țară atât de frumoasă de vină pentru problemele voastre? De ce nu recunoaștem că noi suntem de vină de situația din România și după aceea clasa politică? De ce dorim țării acesteia mândre răul și nu ne ridicăm la frumusețea ei? Este comod și simplu să dăm vina pe alții când noi și mentalitatea noastră falimentară este de vină. Coronavirus este doar un bonus la ceea ce trăim. Suntem capabili să fim mai frumoși sufletește și să rasturnam un sistem prin schimbarea gândirii. Dacă credeți că nu are rost și că nu se poate copiii voștri vă vor blama și vor trăi mai rău decât voi. Putem cumpăra multe, dar viitorul lor nu-l vom putea cumpăra. Cum nu ne putem cumpăra nici sănătatea și nici viața. Un singur lucru a fost vândut: mândria noastră națională și aceasta nu o vom putea răscumpăra. Iar dacă vrem să mai schimbăm ceva Deșteaptă-te române din somnul cel de moarte în care te-ai adâncit singur!

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

3 thoughts on “Din cutia cu amintiri: România frumoasă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: