Un obicei nociv social


Acest obicei nociv al nostru ca indivizi este vina. Mania de a găsi vinovați în oricare altă parte decât în propria persoană. Mergându-ne în viață nu la nivelul ideal cum am vrea noi trebuie să găsim vinovați. Dacă stăm la rând la hypermarket și rândul este mai lung de vină este conducerea magazinului și categoric casierita. Niciodată noi că nu avem răbdare și facem cumpărături numai în cadrul orelor aglomerate. Dacă traficul din oraș este ridicat vinovați sunt ceilalți participanți la trafic sau primarul. Niciodată noi că nu avem răbdare sau respect pentru ceilalți. Îngrășandu-ne de vină este antrenorul nostru personal și regimul lui sănătos nu faptul că shaorma, cruspy sau că hamburger-ul și hotdog-ul nu ne fac pătrățelele dorite ci chiar din contra devenim semirotunzi. Dacă copilul nostru nu are numai note de zece la școală sunt de vină profesorii și nu faptul că pur și simplu poate să fie uituc și numai de nota opt. Suntem infideli și este de vina partenera că s-a îngrășat sau că este sâcâitoare sau alte probleme personale ale ei pline de venin sau urlet. Dacă la doctor vrem să primim cele mai bune condiții dăm șpagă și dăm vina pe sistemul medical sau pe obișnuință. În România fiind corupție și sistemul birocratic în floare și legislația imbarligata și plină de teancuri de hârtii justificative unde comuniștii erau bebeluși dăm vina pe conducerea statului și în special pe Johannis, PSD și pe modul în care oamenii politici vorbesc.

Numai că așa cum observăm sunt vine care ar fi nevoie să fie asumate și acelea pe care nu noi ar trebui să le asumăm în totalitate. O simplă analiză a propriei persoane ne va duce la concluzia că România are o viață socială și financiară la nivelul “Lumii a treia” din cauza educației, mentalității și practicilor fiecărui individ din România. Precum și în exemplele de mai sus ar fi nevoie ca să ne asumăm vina pentru greșelile noastre. Numai că în cea de a doua categorie intra și defectele celorlalți oameni și asumându-ne o vină în totalitate și ceilalți deloc vom ajunge să fim proprii noștri abuzați emoțional și mental. O vină comună, în mai mică sau mare măsură de fiecare individ în parte și schimbarea acestor practici pornită de la individ va schimba și societatea românească în bine. De asemenea va deveni prin asumare și responsabilizare mult mai eficientă crescând nivelul de trai a societății. Cel puțin dacă am fi ca indivizi la nivelul că nu suntem toți șefi și restul angajații noștri și că toți suntem angajați pentru progresul unei societăți pline de empatie ar fi un pas înainte spre schimbarea în bine. Progresul pornește de jos în sus și prea puțin în mod invers. De fapt tot mecanismul depinde de majoritatea populației și nu de minoritatea aleasă ca reprezentanții majorității. Ca indivizi avem putere absolută și nici măcar nu ne dăm seama că într-o zi tot vom sparge zidurile neputintelor noastre, dar despre consecvență va fi tot în limba română cu altă ocazie.

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

2 thoughts on “Un obicei nociv social

  1. E semn de imaturitate, sa dam vina pe altii pentru lucruri pe care le-am putea indrepta noi. Dar si pentru acele aspecte imposibil de schimbat, eu zic ca nu ar trebui sa cautam vonovati. Dar poporul roman e bagator de vina din firea lui.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: