Din cutia cu amintiri: a murit Mihai Eminescu!


15 iunie
A murit Eminescu Mihai. O zi senină fără versurile unui poet anume. Numai auzim de povestea Cătălinei și a Luceafărului. El s-a rupt din locul lui de sus de dragul unei copile,iar Cătălin, viteaz copil de casă ce împărțea mesenilor carafele cu vin. Erau vremuri în care noaptea venea după o zi sau trei zile. Și luceafărul fremata și ar fi renunțat la nemurire . Și piară oamenii cu toți s-ar naște iarăși oameni, dar cine să le mai știe Mihai? La steaua care a răsărit este o cale atât de lungă că mii de ani i-au trebuit luminii să-i ajungă. Ei, dar cine este se mai uită așa ca tine la cerul cel albastru? Cine mai vede așa ca tine pe Mircea, un bătrân atât de simplu după vorbă după port? Nici măcar Baiazid care nici nu își închipuia bătrânul câți în cale i s-au pus. Însuși Cavalerii de la Malta cu ale lor coroane puse una peste alta. Colo caii se răstoarnă și Baiazid a învins. Cine mai pune așa ca tine Nicopole înainte de Rovine în câmpii? Cine se mai întâlnește cu codrul, dragutule ce te legeni? Și s-a dus copilăria cu pădurea ei cu tot..Și cu Marzac cel chior care era ministru..Știu copii erați amândoi, fratele tău și cu tine. Cui se mai plâng Mihai românii de la Nistru până la Tisa? Și oare cine-i mai dorește României atât de dulce ca și tine?
Poate te-ai întâlnit acolo sus cu Veronica și vă iubiți așa cum nu v-ați iubit aici pe Pământ și v-a părăsit imposibilitatea amorului. Nouă ne-a rămas un dor de Eminescu și de codrii de aramă și de poezii și de frumos. Mi-ar plăcea să cred că mai trăiește atât timp cât învățăm poeziile sale și ne amintim de el. Dar cine sunt eu ca Mihai Eminescu să citească de acolo de sus aceste rânduri? Rămân ce am fost și voi mai fi: un biet romantic.

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

5 thoughts on “Din cutia cu amintiri: a murit Mihai Eminescu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: