Udatul nevestelor


Obiceiurile unui popor reprezintă esența identității sale. O legătură între generații care trece peste ani și peste barierele timpului și vicisitudinilor vremurilor. În vremurile în care tot mai mulți români sunt dezamăgiți de România obiceiurile au rolul de a crea o coeziune a poporului român. Obiceiurile locale cu atât mai mult cu cât reprezintă prima forma de identitate a unui individ.

Obiceiul ”Udatul nevestelor” în râul Gurghiu este un obicei unic în România pe care localnicii din comuna Hodac îl păstrează cu sfinţenie din moşi-strămoşi în a doua zi de Rusalii.

În acest sens obiceiul mureșean ca ”Udatul nevestelor” de la Hodac şi din satul aparţinător Toaca este un obicei dedicat tinerelor soţii, care s-au căsătorit în ultimul an, după Rusaliile de anul trecut până acum şi are ca scop fertilitatea şi norocul femeii. Obiceiul ”Udatul nevestelor” se află în fruntea tradiţiilor populare din Hodac şi nimeni nu poate spune de când datează acesta, însă etnografii susţin că ar putea fi mai vechi de 500 de ani. Înainte cu o zi de acest obicei, în ziua de Rusalii, preotul din sat sfinţeşte apa râului Gurghiu, astfel încât femeile care urmează să fie udate în a doua zi de Rusalii să fie respectate.

Din acest motiv perpetuarea obiceiurilor ar fi nevoie să creeze în rândul generațiilor mai tinere mândria locală precum și starea pozitivă de a construi în România și lucruri trainice nu doar de a distruge. Așa avansează un popor luând frumosul din trecut și îndepărtând negativismul și urâtul din prezent pentru a crea un viitor mai bun.

Sursa: http://www.zi-de-zi.ro

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: