Vamos Rafa!


De aproape 20 de ani se aude acest strigăt în tribunele turneului de Grand Slam “Roland Garros” de la Paris. Rafael Nadal este un erou, un mit și o legendă în special a turneelor de tenis desfasurate pe zgură.

Am ajuns să cunosc acest jucător de tenis din anul 2005 când începea rivalitatea cu Roger Federer. Pot spune că am transpirat la fiecare lovitura a sa de forehand, lung de linie, scurte, loburi sau smash-uri. Devenindu-mi treptat idol am admirat fiecare revenire a sa din momentele în care orice jucător ar fi pierdut. Având două operații la genunchi și alte intervenții a revenit de fiecare dată mai puternic. Am ajuns astfel să-i citesc autobiografia admirându-i și viața privată. Rafael Nadal este căsătorit cu Maria Francesca, iubita sa din copilărie. Ceea ce mi-a rămas în special în minte din cartea sa este că după câștigarea consecutivă în anul 2009 a celor 4 turnee de Grand Slam a plecat cu avionul la clasa a 2-a pentru ca în următoarea seară să se antreneze. Spunea că “dacă aș fi ratat un antrenament le-aș fi ratat și pe celelalte ” și “sunt printre puținii oameni din lume care face ceea ce-i place și primește o mulțime de bani pentru așa ceva “.

Anul acesta când toată lumea se așteaptă ca să se retragă datorită unui sindrom care duce la încălzirea mușchilor și scăderea nivelului fizic a câștigat turneul de Grand Slam de la “Australian Open”. În ziua de 3 iunie anul acesta Rafael Nadal a împlinit 36 de ani. Cu toate acestea astăzi, când nimeni nu se mai aștepta, Rafael Nadal a câștigat al 14-lea turneu de Grand Slam de “Roland Garros” și în total ca titluri de Grand Slam 22. Ceea ce personal mi se pare trist conform comentatorului de la televiziunea Eurosport care spunea “poate va fi ultimul turneu de la Roland Garros câștigat de Rafa”. Este tragic când un idol se apropie de retragere. Astăzi a câștigat întocmai ca un campion 6-3, 6-3, 6-0 împotriva unui jucător de 23 de ani, Casper Ruud aflat pentru prima dată într-o finală de Grand Slam. Cunoscându-l pe Rafa din cartea sa va sărbători și va pleca modest spre baza de antrenament de la Monte Carlo pregătindu-se pentru următorul turneu și anume sezonul jucat pe iarbă. Într-o zi va fi ultima dată când Rafael Nadal va intra pe un teren de tenis ca jucător profesionist. Acea zi poate este înfiorător de apropiată pentru că Rafael Nadal nu cunoaște jumătăți de măsură în sport și nici în viață și nici să renunțe. Numai că partea corpului său va anunța retragerea și Rafael Nadal se va conforma. Pentru mine ca și admirator al său va fi o zi în care îmi voi pierde un idol. Numai că ceea ce a făcut Rafael Nadal pentru tenis este pentru cărțile de istorie și pentru eternitate. Vamos Rafa!

Published by PaulOviM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: