Hristos s-a Înălțat!


În Ajunul acestei mari sărbători, creştinii se pregătesc aşa cum cere datina.

În ziua de ziua de 2 iunie pentru Înălţarea Domnului, este vorba de grija pe care oamenii au avut-o pentru suflet şi trup în această perioadă, la care se adaugă pregătirea pentru mersul la biserică. În această zi, gospodinele încep pregătirile din Ajunul Înălţării Domnului, acestea punând tot ce au ele mai bun pe masă.

Aşa că, gospodinele se trezesc doarte devreme de dimineaţă şi încep pregătirile pentru ziua de 2 iunie, de Înălţarea Domnului. Cozonacul este primul care este frământat pentru a avea timp să dospească. Iar apoi urmează înroşitul ouălor, care sunt unele dintre cele mai importante alimente în această zi.

Mai mult, de pe masă nu lipsesc sarmalele, ciorba şi pasca. Dintre toate aceste bucate, gospodinele duc şi la biserică, acolo unde împart pentru sufletele celor plecaţi dintre noi, pentru ziua de 2 iunie, de Înălţarea Domnului. Tot în Ajunul Înălţării Domnului, bărbaţii pregătesc crenguțe de nuc, care se duc la biserică pentru a fi sfinţite, conformtradiţiei pentru ziua de 2 iunie, de Înălţarea Domnului.

Pe 1 iunie, în Ajunul Înălţării Domnului se spune că nu este bine să te cerţi sau să ţii duşmănie.
De Înălţarea Domnului 2022, în popor se zice că este bine ca toți credincioșii să țină cont de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții.

Înălțarea Domnului Iisus Hristos este o zi extrem de importantă în calendarul creștin ortodox, așa că nu poate trece neobservată. Deoarece este însemnată cu cruce roșie, de Înălţarea Domnului 2022 credincioșii nu au voie să lucreze. În această zi sfântă nu se spală rufe, nu se calcă, nu se coase, nu se lucrează în grădină, nu se bat cuie și nu se fac alte activități în gospodărie. Se spune că este ziua lăsată de Dumnezeu pentru ca toți credincioșii să se bucure și să se odihnească.

Există o tradiție conform căreia se spune că în Ajun de Înălţare, gospodinele ar trebui să pună o legătură de leuștean la porți și la ferestre. Se crede că în acest mod locuințele vor fi apărate de strigoi și de spiritele rele. Se crede că de Înălţarea Domnului se ridică la cer și sufletele celor care au murit începând cu Săptămâna Luminată.

Pentru ca cei trecuți la cele veșnice să nu rătăcească drumul se spune că ar trebui date de pomană pachete pentru sufletul acestora, astfel încât cei adormiți să nu se întoarcă din drum și să devină strigoi.

Pentru a fi feriți de boli și de rele, există o superstiție care spune că oamenii ar trebui să își pună în jurul brâului frunze de nuc. Se spune că astfel de frunze avea și Mântuitorul în jurul brâului în momentul în care s-a înălțat la ceruri.

Înălţarea Domnului 2022 este ultima zi în care se mai pot mânca ouă roșii. Motiv pentru care gospodinele se grăbesc să înroșească din nou ouă în această zi, la fel ca în Joia Mare. Începând din această zi, salutul „Hristos a înviat!” este înlocuit cu formula „Hristos s-a înălțat!”.

De Înălţarea Domnului 2022 sunt culese și sfințite plante ca leușteanul, alunul sau paltinul. Se crede că acestea îi pot apăra pe credincioși de rele în timpul anului, fiind considerate adevărate talismane.

Surse: http://www.cancan.ro

http://www.substantial.ro

m.wikipedia.org

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

4 thoughts on “Hristos s-a Înălțat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: