Real Madrid, o câștigătoare “Champions League” de povestit nepoților


Parafrazând clasici ai fotbalului “a câștiga trofeul Champions League este mai presus decât a câștiga o finală de Campionat Mondial”. Afirmația deține acoperire datorită banilor implicați în competiție, a valorii jucătorilor din competiție precum și a popularității echipelor implicate. Cum pentru echipele românești este o competiție interzisă din cauza planurilor pe termen scurt, a nivelului slab al campionatului precum și a resurselor financiare scăzute este nevoie de a fi microbist al fotbalului de înalt nivel european. Pentru mine din anul 1993 este Real Madrid. Pentru a cita antrenorul echipei CFR Cluj Napoca, care a câștigat ultimele cinci ediții ale Ligii întâi, Dan Petrescu, câștigător doar a patru ediții “a ne califica în grupele Champions League este ca și cum o echipa importantă ar câștiga competiția”.

Ediția din acest sezon, 2021-2022, nu a adus echipa CFR Cluj Napoca în grupele competiției chiar retrogradand-o în grupele “Conference League”, a treia competiție ca valoare pe plan european. Pentru a nu spune că nu a depășit faza grupelor competiției. În schimb în editia din acest sezon a “Champions League” a fost o echipă de poveste. O echipă Real Madrid care a creat un mit despre cum este să nu renunți niciodată. Dacă cineva spunea în faza grupelor sau paria că Real Madrid va câștiga competiția era considerat nebun și câștiga o sumă imensă de bani. Mai ales după ce antrenor al echipei devenise Carlo Ancelotti și ratase transferul lui Mbappe. Un prim moment a avut loc în a doua fază a grupelor când Real Madrid câștigase la Milano în fața echipei Internazionale în minutul 90 cu golul lui Rodrigo și era învinsă la Madrid pe “Santiago Bernabeu” de Sherif Tiraspol cu 1-2. Cu un cuplu incredibil Benzema- Vinicius Jr de neoprit a trecut de faza grupelor. Povestea era doar la început. În optimile de finală minutul 60 în confruntarea retur de la Madrid cu Paris Saint Germain care avea 2-0 la general cu un joc redutabil cu Messi, Mbappe și Neymar în mare formă. Nimic nu prevestea că în aproximativ 15 minute Benzema va lovi de trei ori în poarta pariziana și va duce “Los Blancos” în sferturile de finală. Totuși s-a întâmplat și Real Madrid s-a calificat în sferturile de finală unde victoria de la Londra cu Chelsea cu 3-1 părea să aducă un retur liniștit. Cum viața de suporter a echipei Real Madrid nu este simplă nici returul de la Madrid nu a fost simplu și în minutul 73 Chelsea conducea la Madrid cu 3-0 și avea ocaziile mai mari. A fost suficient ca Rodrigo și Benzema în prelungiri să lovească plasa porții pentru ca Real Madrid să se califice în semifinalele competiției. Povestea atinge cote înalte din nou la Madrid în returul cu Manchester City în minutul 90. Cu 5-3 la general nimeni nu se aștepta ca Rodrigo în 2 minute să trimită partida în prelungiri unde golgheterul Benzema avea să lovească decisiv în prelungiri din 11 metri. Considerat noroc sau datorită stadionului “Santiago Bernabeu” Real Madrid înfrunta în seara de 28 mai pe Liverpool, mult mai bine cotată și cu un antrenor experimentat și în vogă, Jurgen Klopp. Întârziată din cauza suporterilor finala a fost tipică parcursului până în finală a echipei Real Madrid. Liverpool a avut ocaziile mai mari, o circulație mai bună a mingii și tot ceea ce era necesar pentru a câștiga finala. În schimb Real Madrid a avut un portar fenomenal, Tibaut Curtois, un moment controversat la finalul primei reprize când golul lui Benzema a întrunit și condițiile de a fi acordat, dar și de a fi anulat, ceea ce s-a și întâmplat precum și o pasă genială a lui Fede Valverde pentru Vinicius Jr pentru a înscrie golul victoriei.

În mod cert Real Madrid poate că nu ar fi meritat nici să ajungă în finala “Champions League” și categoric nici să câștige finala. Atât Paris Saint Germain, cât și Chelsea Londra, Manchester City cât mai ales Liverpool au toate argumentele pentru a spune că meritau să elimine pe Real Madrid. Poate că ar avea dreptate numai că victoriile nu sunt aduse numai de merit ci cât de mult credem în ele și mai ales cât de mult știm să suferim pentru ele. Doar o echipă cu o asemenea istorie, brand, suporteri și fala poate să creeze o poveste de a spune nepoților despre cum să câștige o competiție supremă prin muncă, sacrificiu, ambiție, devotament și valoare. Cel puțin din aceste motive, poate nu meritoriu, dar Real Madrid este câștigătoarea a 14 ediții ale trofeului suprem la nivel de echipe în cadrul continentului european. Deci felicitări învingătorilor, glorie învinșilor și cinste nouă că suntem contemporani cu asemenea evenimente fotbalistice!

Published by PaulOviM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: