Povestea duduluiDudul (Morus) sau agud, este un gen de 10–16 specii de foioase care cresc în regiunile temperate sau subtropicale din Asia, Africa, Europa și America de Nord, majoritatea speciilor fiind originare din Asia.

🌱 Din multele specii de dud, cele mai răspândite sunt dudul alb, originar din Japonia și China și dudul negru, originar din Persia.
În Europa, dudul a fost introdus în secolul al XII-lea. În România, el crește în stare sălbatică în zonele de câmpie și pe dealuri joase. UTILIZARE:

🌱 Fructele de dud sunt bogate în grupul de vitamine B, vitamina K și în minerale precum calciu, fosfor, fier, magneziu, potasiu, mangan, conțin vitamina C și vitaminele A și E, acid folic și betacaroten. Sunt sursă de proteine fier și antioxidanți (resveratrol). Resveratrolul ajută la prevenirea semnelor de îmbătrânire și distruge celulele canceroase.

🌱 Frunzele de dud sunt principala hrană a viermilor de mătase. Pentru a produce un kilogram de mătase, este nevoie de 3000 de viermi de mătase care, pentru aceasta, mănâncă 104 kg de frunze de dud. Folosite ca ceai, principiile active din frunzele de dud au o acțiune hipoglicemiantă, sudorifică și antidiareică.

🌱 Preparatele din frunze de dud sunt un mijloc adjuvant în tratamentul diabetului zaharat. Mai pot fi folosite în diaree, gastrite, ulcer gastric și ulcer duodenal.

🌱 Lemnul de dud este utilizat la fabricarea butoaielor folosite pentru învechirea țuicii.
Sursa: Ady Oană!

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: