Muzeul de apă din orașul Târgu Mureș


Dacă vreodată suntem în zona Platoului Cornesti din orașul Târgu Mureș merită să coborâm pe strada Verii. Aparent nebăgat în seamă vom descoperi că muzeul este într-o zonă mirifica. Aici vom descoperi conform unui pliant că “Muzeul de apă” există din anul 2016. La intrare vom descoperi o persoană deosebită, Ana Maria Lazăr, care ne induce o atmosferă plină de istorie. Vom descoperi că alimentarea cu apă în orașul Târgu Mureș a început în perioada 1907-1913 atunci când au fost construite primele puțuri de apă, conducte de apă și canalizare. Clădirile din pozele de mai jos precum și procesul de modernizare a orașului Târgu Mureș s-a petrecut în timp ce orașul a fost condus de primarul dr. Bernardy Georgy la începutul secolului XX și respectă stilul de arhitectura al perioadei. Ca urmare a construirii primelor conducte de apă pe raza municipiului s-a impus și construirea unui rezervor de apă pentru zona I de presiune. Scopul acestui bazin de acumulare era acela de a echilibra variația de consum și de a crea rezerva de apă potabilă. Cea mai mare parte a orașului era alimentată cu apa de la Uzina de apă. Pentru alimentarea zonelor mai înalte ale orașului s-a impus și construirea unei stații de repompare a apei, chiar în apropierea rezervorului de apă. Construcția clădirii bazinului de acumulare a început în anul 1908, an în care s-a ridicat și cladirea stației de pompare. În prezent atât rezervorul de apă de 900 mc cât și stația de pompare a apei sunt încă în funcțiune, servind același scop pentru care au fost construite inițial.
În continuarea vizitei am putut observa diferite vane de manevrare a apei păstrate începând cu anul 1940 cât și perioada comunistă. Toate acestea întăresc ideea că orașul Târgu Mureș este plin de istorie și doar călcând și în “Muzeul de apă” de pe strada Verii putem ca să gustăm din savoarea vieții sociale din trecutul urbei. Atunci când vrem ca să găsim ceva frumos în oraș este suficient ca să ne uităm la urmele trecutului pentru a realiza frumusețea orașului Târgu Mureș.

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

2 thoughts on “Muzeul de apă din orașul Târgu Mureș

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: