Mult blamata Rusie


Rusia este poate țara care stârnește cea mai multă ură în perioada actuală. Țara care în anul 2022 este cea mai sancționată din punct de vedere economic și totuși rezistă. Poate realizează acest lucru și datorită istoriei. De la slavii estici, la Rusia Kieveana, la dinastia Romanovilor, la perioadă sovietică și din anul 1991 are două tipuri de înfrângeri. Acestea sunt înfrângerile fără posibilitate de riposta și acelea cu posibilitate de riposta. În prima categorie intra o singură înfrângere și anume a Rusiei Kievene în anul 1223 în bătălia de la Kalka în urma invaziei mongole. Șaptesprezece ani mai târziu armata mongola ocupă orașul Kiev, iar orașul Novgorod a rămas neatins. Pentru a urma cursul istoriei ruse avem cel de al doilea rând înfrângerile pe termen scurt cu victorii pe termen lung. Dacă nu credem încă aceste aspecte avem exemplele din timpul lui Ivan cel Groaznic în secolul XVI și a lui Petru cel Mare aproape două secole mai târziu. Exemple și mai elocvente sunt acelea din cele două conflagratii mondiale. Chiar dacă la începutul anului 1918 semnează un tratat de capitulare necondiționată cu Germania, Rusia, doi ani mai târziu reocupa Ucraina și zona transcaucaziana. Pentru persoanele pasionate de istorie putem să reamintim războiul civil dintre albi și roșii(1918-1920) precum și acela împotriva Poloniei (1919-1921) cu urmările avantajoase ale Rusiei. În cel de al doilea război mondial Rusia trece de la țară agresoare în Polonia, dacă noi credem că Rusia uită atacul polonez din războiul mai sus amintit ne înșelam, Țările Baltice, Basarabia și nordul Bucovinei pentru a reîngloba, de data aceasta de către conducerea comunistă a lui Stalin la statutul de a pierde teritorii în urma invaziei coaliției naziste din cadrul operațiunii “Barbarosa” inițiată în ziua de 22 iunie a anului 1941. Numai că pe termen lung, chiar dacă armatele cotropitoare au ajuns în ziua de 6 decembrie a aceluiași an în fața orașului Moscova și atacul fiind respins, Rusia a câștigat războiul cu mari pierderi. Amintim în mod deosebit bătăliile de la Stalingrad (noiembrie 1942- februarie 1943) și Kursk din vara anului 1943. Nu numai că a învins Germania în anul următor, dar armatele sale au ajuns ca în zonele eliberate de ocupația germană să instaureze regimuri comuniste până în zona estică a Germaniei. În decursul războiului rece și-a extins influența atât pe continentul asiatic, african și sud american. Dacă cineva credea că după prăbușirea imperiului sovietic în anul 1991 conducerea de la Moscova va uita vechile granițe tariste și sovietice din nou s-a înșelat. Păstrându-și influența economică în fostele state sovietice prin crearea “Comunității Statelor Independente” de fapt Rusia, în special prin venirea la putere a lui Vladimir Putin în anul 2000 prin renunțarea la conducerea Rusiei a lui Boris Eltin de fapt și-a pregătit terenul pentru invazia în Crimeea în anul 2014 și pentru ceea ce este în zilele noastre în Ucraina.

Așa că poate că pare că Rusia pare că pierde războiul din Ucraina pe termen scurt, dar pe termen lung este greu de crezut că-și va uita tradiţia istorică. Poate nu întâmplător poartă două personalități ruse numele de Vladimir, Lenin și Putin. Dacă ne ducem pe asemănarea numelui deja ar trebui ca pe termen lung războiul din Ucraina să se încheie, întocmai ca după finalul primului război mondial în anul 1920, cu victoria Rusiei. Practic războiul, dacă se respectă similitudinea și atunci în pofida sprijinului anglo-francez și polonez, ar trebui să mai dureze doi ani. Numai că în anul 2022 chiar dacă tradiţia Rusiei și-ar spune cuvântul o altă lecție a istoriei ne spune că niciun imperiu fără aliați nu a câștigat un război pe termen lung. Așa că dacă ar trebui să analizăm trecutul Rusiei și refacerea granițelor sovietice și faptul că Rusiei se opun oficial prin declarații și sancțiuni economice și neoficial prin aprovizionarea armatelor ucrainiene cel puțin trei organizații internaționale, NATO, Uniunea Europeană și ONU. Ca și părere personală rușinea Rusiei în cazul pierderii războiului din Ucraina ar fi la rangul cel mai înalt pentru că și alte state ex-sovietice care s-ar simți amenințate de Rusia precum și Statele Unite ale Americii și statele occidentale ar dori să acapareze monopolul economic rus. În aceste condiții ar urma o desovietizare și o decomunizare în Rusia cu armate de ocupație ceea ce ar însemna sfârșitul Rusiei ca stat independent. În cazul în care Rusia, totuși, va învinge Ucraina invazia în Republica Moldova și Georgia ar fi o plimbare în parc. De asemenea s-ar deschide nu numai dorința de a reînvia Imperiul sovietic, dar și acela al influenței a fostei lumi comuniste. Astfel pentru că istoria se ocupă cu trecutul omenirii și reprezintă un factor de înțelegere al prezentului așa ar fi situația până în prezent. Istoria însă are un dezavantaj și anume că este aproape imposibil ca să prezică viitorul fără ca să se agate de similitudinile din trecut. Ceea ce înseamnă că dacă s-a întâmplat într-un anume fel în trecut nu înseamnă neapărat că se va întâmpla la fel în viitor sau poate că da. Oricât analizăm, sintetizam sau scriem nu ne rămâne decât să sperăm că istoria lui Putin și a adepților lumii sovietice se apropie de final. Un final care va însemna reîntoarcerea la o pace cu cât mai puține daune din partea civililor și a celor vinovați de război deferiti tribunalelor internaționale de justiție. Mai departe ne mai ajută Dumnezeu și ce organizație internațională de menținerea a păcii la nivel mai dur dorim sau sperăm noi.

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

3 thoughts on “Mult blamata Rusie

 1. “Țara care din anul 1945 este cea mai sancționată din punct de vedere economic” – cred că omiteți intentionat sau nu jaful pe care l-au comis sistematic în jumătate de Europă. Au exploatat totul la sânge, n-au avut probleme economice decât generate de proprii conducători în prostia lor. Ați sărit la “cursul istoriei” faptul că relația directă cu noi a început în 1812 când au luat Basarabia în urma unui război cu turcii în care și-au dorit graniță cu turcii pe Dunăre.

  Liked by 1 person

  1. Tocmai că am corectat această ideea cu sancțiunea numai că mă refeream la faptul că pe termen lung nu a pierdut războaie. Pe termen scurt nu au pierdut decât un singur război. Mai departe este clară jefuirea sistematică a țărilor din zonele de influența comunistă. Partea cu Basarabia din anul 1812 nu am considerat-o necesară pentru că reprezintă totuși o victorie. În altă ordine de idei este departe de mine ideea laudei sau admirației față de Rusia chiar din contra. Nu știu dacă îmi permit ca pasionat de istorie, dar pentru mine este una dintre cele mai “nesuferita” țări pe care o cunosc. În afară de literatura nu apreciez nimic din Rusia

   Liked by 2 people

   1. De ce? Au o țară minunată, păcat că nu se poate vizita. Siberia, Amur, Baical, Kamceatka, … Aș călători pe acolo cu mare plăcere.
    Faceți o comparație economic între AK și Siberia de est de la aceeași latitudine spre nord. AK este al șaselea stat din SUA privind venitul pe familie (sistemul lor este puțin diferit).

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: