A ieși partea


Este o expresie universală folosită în România zilelor noastre. Pentru a vorbi mai popular vom lua exemplul de a avea nevoie de un lucru. Pentru a scrie că dacă dorim să cumpărăm un produs din magazin el este prea scump. În aceste condiții cum ca și români căutăm în primul rând produsul să fie mai ieftin întrebăm apropiații. Dacă un apropiat ne ajută pentru a rezolva produsul trebuie să-i dăm partea. De asemenea se reflectă în cazul unei alte expresii din România de “a ne descurca ” sau “a rezolva”. Rămânând datori persoanei care ne-a rezolvat produsul ne va cere și ea la rândul ei un avantaj. În acel moment vom apela la cunoștiințele noastre și ale lor, cu alte cuvinte la intermediari sau mijlocitori. Pentru a enumera exemplele simple de a face rost de acte, probleme cu mașina sau orice altceva în România. Cu cât ajutorul este mai greu de obținut cu atât crește prețul părții. În cazul în care avem produse obținute de la țară sau prin expresia “ne-am descurcat” vom avea nevoie ca să le vindem. Vom vinde cercului nostru de cunoștințe și relații fiecare cu avantajul sau partea sa. Dacă suntem sprijiniți de persoanele acestea și apoi de competențele noastre pentru a ajunge într-o funcție importantă va trebui să nu uităm de persoanele care ne-au sprijinit și le vom fi recunoscători prin ceea ce au nevoie. În limbaj popular se folosește expresia “a face servicii cuiva” în schimbul căruia ne va ieși binenteles partea. Cu cât urcăm pe scara ierarhică a funcțiilor cu atât vom avea nevoie de mai mult ajutor și vom acorda servicii persoanelor care ne ajută în acest sens. Oricum serviciile nu sunt importante dacă sunt legale sau ilegale pentru că noi sau cunoștiințele noastre au făcut servicii și persoanelor din poliție sau justiție. În momentul în care serviciile ilegale atrag nemulțumirea sau invidia celor care au participat sau nu au primit partea satisfăcătoare ajung pe masa tribunalelor și a sentințelor judecătorești.

Toate acestea au fost scrise în cazul în care ne mai întrebăm cum funcționează politica românească și societatea de jos până sus.

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: