Țara noastră plumb poartă


Pentru a continua periplul prin Băile Herculane și a observa “Băile Austriece ” nu este suficient doar de a scrie despre ele. Înțelegând semnificația acestor construcții haideți să citim cu atenție descrierea lor. Au fost vizitate de împăratul austriac, Iosif al II-lea și soția sa, Charlotte, și de împăratul Austriac, Franz Joseph și soția sa, Elisabeta alias Sissi, regina Maria, regele Alexandru al Serbiei sau regele Mihai. În anul 1852 Franz Joseph spunea despre Băile Herculane că “este cea mai frumoasă stațiune de pe continent” , iar Sissi că “este o stațiune încântătoare”. De asemenea un scurt istoric despre Băile Herculane și avantajele Băilor Austrice este chiar mai mult decât indicat.


Bazele stațiunii Băile Herculane au fost puse în anii 102 d.Ch. pe vremea romanilor de către Împăratul Traian fiind cea mai veche stațiune balneara din Romania, sud-estul Europei și una dintre cele mai vechi din lume. Denumita de către romani „AD AQUAS HERCULIS SACRAS AD MEDIAM” – ”Apele sfinte ale lui Hercules” stațiunea a fost definita prin introducerea cultului balnear preluat de la greci, fiind atestată documentar din anul 153 d.Ch.. Numele statiunii, vine de la fiul frumoasei Alcmena și a lui Zeus, Hercule,  menționat în mitologia romană ca simbol al echilibrului între forta fizică si cea spirituală, simbol al puterii și patron al izvoarelor termale. Romanii au construit aici, la Therme Herculi), statui, monumente, băi, și temple, închinate zeilor Hercules, Hygieia și Aesculap.
Trecutul si Prezentul
În perioada civilizației românești, stațiunea de pe Valea Cernei a fost o atracție importantă pentru aristocrația Romei antice. Impresionați de puterea de vindecare excepțională a apelor sacre din Valea Cernei, romanii veniți în Dacia s-au închinat unui adevărat cult balnear sub tutela lui Hercule. Din epoca romană au rămas multe vestigii: apeducte, băi, statui, monede, mese votive ridicate ca semn de mulțumire zeilor pentru vindecare. Începând cu secolul al XVIII-lea, în Europa au fost dezvoltate stațiuni cu băi termale precum Baden Baden în Germania, Karlovy Vary în Cehia sau Băile Herculane. Apoi, în Imperiul Austro-Ungar, aceste stațiuni au devenit celebre pentru turismul european. A fost o tendință pentru aristocrație și clasele înstărite să frecventeze aceste stațiuni și să se bucure de băile termale în timpul lor liber. Pavilioanele din jurul statuii lui Hercule, al doilea ansamblu arhitectural monumental format din clădirea Cazinoului, hotelurile Carol și Franz Iosef, Băile Imperiale austriece toate construite în prima jumătate a secolului XIX și finalizate spre sfârșitul secolului, au conturat Centrul Istoric Imperial al stațiunii, ale cărui dotări municipale au concurat cu cele mai moderne stațiuni balneare din Europa. După 1852 stațiunea cunoaște o nouă etapă de înflorire, construcțiile ridicate în această perioadă fiind realizate după proiectele arhitectului curții imperiale austriece Wilhelm Doderer. În această perioadă, sunt construite cele mai luxoase băi, restaurante, vile etc., Băile Herculane devenind una dintre cele mai luxoase și apreciate stațiuni de pe litoral din Europa. În această etapă sunt construite hotelurile Decebal (Franz Iosef) și Traian (Carol, Rudolf), clădirea Cazinoului, Băile imperiale austriece.
Apa lui Hercule
Existenta neîntrerupta de doua milenii a statiuni Baile-Herculane a fost favorizata de eficacitatea miraculoasa a izvoarelor termale, dar si de pitoreasca asezare a statiunii într-o vale adapostita de munti, de o frumusete aparte. Dotarea tehnico-edilitara de prim rang la un confort de înalta tinuta si bogata diversificare a metodelor de tratament de la cura balneara clasica la diverse metode de fizio si electroterapie, masaje, acupunctura, etc. au conferit acestei statiuni un înalt grad de atractivitate.
Istoria apelor vii
Originea Bailor Herculane se întinde pe o durata de aproape doua milenii. Atestarea documentara a statiunii dateaza din anii 153 e.n., fapt consemnat într-o tabula votiva din bai : « Zeilor si divinitatilor apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimisi ca delegati romani sa asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, întorcîndu-se nevatamati, au ridicat acest prinos de recunostiinta… ». În perioada civilizatiei romane, statiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atractie pentru aristrocatia Romei antice. Împresionati de exceptionala putere tamaduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sositi în Dacia le-au închinat un adevarat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules.
APELE SFINTE ALE LUI HERCULE
În perioada civilizatiei romane, statiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atractie pentru aristrocatia Romei antice. Împresionati de exceptionala putere tamaduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sositi în Dacia le-au închinat un adevarat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules. Statiunea Baile-Herculane are un patrimoniu istoric de exceptie, memoria vie a 1855 de ani de existenta (153 – 2008) neîntrerupta a statiunii. Din timpul romanilor au ramas numeroase vestigii : apeducte, bai, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de multumire aduse zeilor pentru vindecare.

Existenta neîntrerupta de doua milenii a statiuni Baile-Herculane a fost favorizata de eficacitatea miraculoasa a izvoarelor termale, dar si de pitoreasca asezare a statiunii într-o vale adapostita de munti, de o frumusete aparte. Dotarea tehnico-edilitara de prim rang la un confort de înalta tinuta si bogata diversificare a metodelor de tratament de la cura balneara clasica la diverse metode de fizio si electroterapie, masaje, acupunctura, etc. au conferit acestei statiuni un înalt grad de atractivitate.
Tratament cu ape termale
Compozitia resurselor balneare din statiunea Baile-Herculane este formata din ape minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, usor sulfuroase cu o mineralizare intre 0,5-2,6 g/l si temperatura între 38,5-53,5°C; ape minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, calcice cu o mineralizare între 0,6-3,5 g/l si temperatura între 46-56°C; ape minerale termale clorurosodice, bromurate, iodate si sulfuroase, temperatura ce poate atinge 62°C si mineralizare între 3,87-7,93 g/l; In prezent, in zona statiunii Baile Herculane sunt cunoscute 16 izvoare cu apa termominerala, insirate de-a lungul Cernei pe o lungime de aproape 4 km. O caracteristica a apelor minerale este ca ele contin hidrogen sulfurat în mare concentratie (pâna la 60 mg/l).izvor-termal herculane Mai multe foraje hidrogeologice au fost executate, astfel obtinandu-se importante debite de apa termala (peste 4000 m3 in 24 de ore). Izvoarele de la Baile Herculane sunt comparabile prin valoare cu cele din statiunile Vichy si Mont Dore, in Franta. Principalele izvoare din orasul statiune sunt: Izv. artezian Maria (azi Neptun) – 54°C Elisabeta (azi Diana) – 55°C Hebe – 41°C Ileana (azi Apollo 1) – 46°C Iosif – 54°C Neptun 3 – 54°C Hercules – 67°C Hygeea – 48°C Izvoarele pentru cura interna DIANA III (lânga Rotonda): apa minerala naturala, sulfuroasa, clorurata, sodica, calcica, hipertermala, hipotona. Indicatii: afectiuni ce necesita cure de colereza (diskinezii biliare, colecistite cronice, sechele postoperatorii ale cailor biliare). afectiuni ce necesita cure de diureza (infectii urinare, sechele postoperatorii ale cailor urinare) Apa poate fi utilizata si în cura externa în urmatoarele afectiuni: reumatism cronic degenerativ. reumatism abarticular. sechele musculo-articulare post-traumatice. NEPTUN III (de ochi): apa minerala naturala, sulfuroasa, clorurata, calcica, sodica, hipertermala, hipotona. Indicatii: unele afectiuni oftalmologice (conjunctivite cronice, blefarite cronice) idem DIANA III. Izvoarele pentru cura externaape_termale_baile_herculane FORAJ 511 H: apa minerala naturala, sulfuroasa, clorurara, calcica, sodica, hipertermala, hipotona. Indicatii: reumatism cronic degenerativ reumatism abarticular sechele musculo-articulare post-traumatice afectiuni neurologice periferice FORAJ TRAIAN (la Podul Rosu): apa minerala naturala, sulfuroasa, clorurata, calcica, sodica, hipertermala, hipotona. Indicatii: idem Foraj 511 H. FORAJ NEPTUN I+IV (lânga Izvor stomac): apa minerala naturala, sulfuroasa, clorurata, calcica, sodica, hipertermala, hipotona. Indicatii: idem FORAJ 511 H SURSA APOLLO II (în spatele Restaurantului Grota Haiducilor): apa minerala naturala, sulfuroasa, clorurata, calcica, sodica, hipertermala, hipotona. Ape termominerale folosite pentru agrement FORAJUL CRUCEA GHIZELEI (Strand 7 Izvoare): apa oligominerala, mezotermala. SURSA HERCULES I (Hotel Roman): apa minerala naturala clorurata, calcica, sodica
Tipuri de ape
Compozitia resurselor balneare din statiunea Baile-Herculane este formata din ape minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, usor sulfuroase cu o mineralizare intre 0,5-2,6 g/l si temperatura între 38,5-53,5°C; ape minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, calcice cu o mineralizare între 0,6-3,5 g/l si temperatura între 46-56°C; ape minerale termale clorurosodice, bromurate, iodate si sulfuroase, temperatura ce poate atinge 62°C si mineralizare între 3,87-7,93 g/l; In prezent, in zona statiunii Baile Herculane sunt cunoscute 16 izvoare cu apa termominerala, insirate de-a lungul Cernei pe o lungime de aproape 4 km. O caracteristica a apelor minerale este ca ele contin hidrogen sulfurat în mare concentratie (pâna la 60 mg/l).izvor-termal herculane Mai multe foraje hidrogeologice au fost executate, astfel obtinandu-se importante debite de apa termala (peste 4000 m3 in 24 de ore). Izvoarele de la Baile Herculane sunt comparabile prin valoare cu cele din statiunile Vichy si Mont Dore, in Franta. Principalele izvoare din orasul statiune sunt: Izv. artezian Maria (azi Neptun) – 54°C Elisabeta (azi Diana) – 55°C Hebe – 41°C Ileana (azi Apollo 1) – 46°C Iosif – 54°C Neptun 3 – 54°C Hercules – 67°C Hygeea – 48°C Izvoarele pentru cura interna DIANA III (lânga Rotonda): apa minerala naturala, sulfuroasa, clorurata, sodica, calcica, hipertermala, hipotona. Indicatii: afectiuni ce necesita cure de colereza (diskinezii biliare, colecistite cronice, sechele postoperatorii ale cailor biliare). afectiuni ce necesita cure de diureza (infectii urinare, sechele postoperatorii ale cailor urinare) Apa poate fi utilizata si în cura externa în urmatoarele afectiuni: reumatism cronic degenerativ. reumatism abarticular. sechele musculo-articulare post-traumatice. NEPTUN III (de ochi): apa minerala naturala, sulfuroasa, clorurata, calcica, sodica, hipertermala, hipotona. Indicatii: unele afectiuni oftalmologice (conjunctivite cronice, blefarite cronice) idem DIANA III. Izvoarele pentru cura externaape_termale_baile_herculane FORAJ 511 H: apa minerala naturala, sulfuroasa, clorurara, calcica, sodica, hipertermala, hipotona. Indicatii: reumatism cronic degenerativ reumatism abarticular sechele musculo-articulare post-traumatice afectiuni neurologice periferice FORAJ TRAIAN (la Podul Rosu): apa minerala naturala, sulfuroasa, clorurata, calcica, sodica, hipertermala, hipotona. Indicatii: idem Foraj 511 H. FORAJ NEPTUN I+IV (lânga Izvor stomac): apa minerala naturala, sulfuroasa, clorurata, calcica, sodica, hipertermala, hipotona. Indicatii: idem FORAJ 511 H SURSA APOLLO II (în spatele Restaurantului Grota Haiducilor): apa minerala naturala, sulfuroasa, clorurata, calcica, sodica, hipertermala, hipotona. Ape termominerale folosite pentru agrement FORAJUL CRUCEA GHIZELEI (Strand 7 Izvoare): apa oligominerala, mezotermala. SURSA HERCULES I (Hotel Roman): apa minerala naturala clorurata, calcica, sodica
Tratamente în Herculane
Principalul factor terapeutic îl constituie apele termale de mare adâncime aduse la suprafață cu o compoziţie chimică variată apele fiind sulfuroase cu grad scăzut de radioactivitate. La acesta, se adaugă climatul mediteranean şi ionizarea negativă a aerului cu multiple efecte benefice asupra organismului: restabilirea parametrilor respiratori şi circulatori, creşterea rezistenţei organismului la efort şi stres, restabilirea stării de confort biologic. La Băile Herculane, pe lângă binecunoscuta cură externă există şi izvoare pentru cură internă, cum ar fi Izvorul Diana III, pentru tratarea unor afecţiuni ale aparatului digestiv. Apa Izvorului de ochi Argus tratează unele afecţiuni oculare incipiente. Acest izvor a făcut obiectul unui studiu încă din anul 1860 şi a fost realizat de Academia de Medicină din Franţa, prin intermediul doctorului în medicină J.M.Caillat. Aeroionizarea negativă – cercetările efectuate au stabilit că la Băile Herculane există cea mai ridicată ionizare negativă din ţară şi una dintre cele mai ridicate din lume, element determinant în favoarea unei cure balneare în staţiune. A avea peste 2000 de ioni negativi pe cmc, la înălţimea de 168 m, sau mai bine zis, a respira la această altitudine mică un aer corespunzător unei înălţimi de 2000-3000 m, este într-adevăr mai mult decât un dar pe care natura îl oferă omului, sănătăţii lui, aici la Băile Herculane. Climatul blând de cruţare – constituie un alt factor terapeutic în tratamentul balneoclimateric din staţiune. De-a lungul coridorului Văii Cernei, la adăpost de vânturile puternice şi zăpezile crestelor, s-a creat o enclavă de climat cu influenţă meridională. Cura de ioni negativi asociată curei de teren drumeţii pe traseele din jurul staţiunii sau jogging etc are un important efect de bioenergizare a organismului uman cu rezultate remarcabile în tratarea stresului cotidian. Toţi aceşti factori de cură împreună cu pitorescul şi varietatea peisajului conferă staţiunii Băile Herculane privilegiul unui loc ideal pentru o cură balneară, relaxare şi odihnă activă. Bazele de tratament dispun de aparatură pentru electroterapie, fizioterapie, laseroterapie, băi galvanice patru celulare, aerosoli cu sulf, cadițe de una sau două persoane pentru băi sulfuroase, masajoterapie, sală de fitness și piscină interioară, fiind deservite de personal calificat – medic primar balneolog, asistent principal balneolog, maseur.
RELIEFUL ZONEI: UNIC ÎN LUME
Băile Herculane este cea mai veche stațiune din România și din sud-estul Europei.
Situată într-o depresiune foarte îngustă, localitatea este strâns delimitată de Munții Cernei şi de abrupturile Culmei Domogled – Vârful lui Stan (parte din Munţii Mehedinţi). Un farmec deosebit al stațiunii este dat de abrupturile montane care delimitează așezarea. Pe lângă peisajul pitoresc pe care il poți admira din stațiune, Munți Mehedinți și Munți Cernei ascund trasee montane de excepție accesibile pentru toate vârstele.
Munții Mehedinți
Orasul se afla pe malurile râului Cerna, intre Munții Mehedinți la Est si Munții Cernei la Vest. Altitudinea este de 168 metri si se respira un aer ionizat ca la o înălțime de 3000 de metri. Orasul-stațiune Băile-Herculane este situat in sud-vestul României, la intersecția paralelei 45°52’Lat N cu meridianul 23°52’Long E, pe aceeași paralelă cu Nisa şi Veneția. Climatul este de tip depresionar cu influente vestice si sud-mediteraneene, având o temperatura medie anuala de 10,5°C. Presiunea medie atmosferica este de 750,6 mb. Vanturile dominante sunt cele de Sud, viteza lor medie este redusa: 1,6 m/s.
Izvoarele termale
Existenta neîntreruptă de doua milenii a statiuni Baile-Herculane a fost favorizata de eficacitatea miraculoasa a izvoarelor termale, dar si de pitoreasca asezare a statiunii într-o vale adapostita de munti, de o frumusete aparte. Dotarea tehnico-edilitara de prim rang la un confort de înalta tinuta si bogata diversificare a metodelor de tratament de la cura balneara clasica la diverse metode de fizio si electroterapie, masaje, acupunctura, etc. au conferit acestei statiuni un înalt grad de atractivitate.. Statiunea Baile-Herculane este integrata în Parcul National Valea Cernei-Domogled, si are o pozitie deosebit de pitoreasca. Asezarea ei atractiva pe fascinanta vale a Cernei, la o altidudine de 160 m, pe aceiasi paralela cu Nisa si Venetia, îi confera un climat agreabil, cu influente mediteraneene.
Parcul National Valea Cernei
Statiunea Baile-Herculane este integrata în Parcul National Valea Cernei-Domogled, si are o pozitie deosebit de pitoreasca. Asezarea ei atractiva pe fascinanta vale a Cernei, la o altidudine de 160 m, pe aceiasi paralela cu Nisa si Venetia, îi confera un climat agreabil, cu influente mediteraneene.

Dacă enumerăm că stațiunea din Băile Herculane împreună cu centrul istoric este printre cele șapte cele mai periclitate zone istorice din Europa precum că și cu fiecare an această parte a istoriei se degradează putem ca să ne dăm seama de pericolul existent. Un stat român care nu-și respectă trecutul și care contribuie la nimicirea monumentelor istorice putem spune că poartă în mâinile sale plumbul din care se va trage asupra neamului său. Noi, locuitorii acestei țări nu avem decât să constatăm cum bunuri ale ținuturilor locuite de români dispar cu fiecare zi care trece. Un trecut care dacă nu este respectat va fi plătit cu monede dureroase și pline de regret. Cel puțin pentru toți oamenii care ne-au făcut să ajungem până în prezent ar fi nevoie ca să manifestam mai multă compasiune. Altfel dispărând urmele istorice vom dispărea și noi ca și nație.

Sursă: viziteazabaileherculane.ro

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: