Semnificația Săptămânii Mari


În cazul în care nu știam ar fi nevoie să ne amintim că de ziua Floriilor Iisus Hristos a intrat în orașul Ierusalim fiind întâmpinat cu flori de oameni. În ziua de miercuri din Săptămâna Mare este trădat de Iuda și în ziua de vineri este răstignit pe cruce. Duminica, în ziua Paștelui avem confirmarea că Iisus Hristos a înviat din morți.

Pentru a traduce liber oamenilor vom apela la hypermarket-uri. În acest sens au scos de cel puțin acum o lună diferite produse conform marii sărbători. Gospodinele, nu toate femeile, căci sunt și firme de curățenie, realizează curățenia casei. Curățenia se realizează cu cel puțin două săptămâni înainte pentru a fi sigure că geamurile vor fi prinse de cel puțin două ploi. De asemenea curățenia generală continuă și cu fiecare colț al casei și cu alungarea oricărei urme de pânză de paianjen. Binenteles că urma dezinfectarea. Din acest motiv să nu ne mirăm dacă vom vedea după sărbătoare pânze de paianjen cusute în zig zag căci sunt doar paianjeni care au consumat spirt. Odată realizată curățenia se dezinfectează și se spală mașina căci trebuie să mergem până la hypermarket-uri pentru a realiza cumpărăturile. Poate că nu va veni nimeni la noi, dar totuși exista o motivație înainte de toate pentru români și anume “dacă vine cineva”. Facem cumpărături și curățenie pentru că va veni cineva. În momentul în care facem cumpărături și am parcat mașina în fața hypermarket-ului, nu contează că locuim în spatele blocului, ci numai faptul că ne va vedea poate cineva. Odată intrați în magazin luăm cel puțin un căruț pentru cumpărături și inspectam fiecare produs și gândim dacă-l cumpărăm sau nu căci “poate-i trebuie la cineva dintre oaspeți”. Ideea este ca și coșul de la hypermarket să fie plin. În momentul în care am ajuns la casa de marcat fiecare produs se pune bucată cu bucată pe bandă pentru a ieși la număr. Eventual ne și uităm în jurul nostru dacă nu ne-a observat cumva cineva. Când plătim de asemenea ne umflam pieptul căci avem un coș plin. În modul reluare se pun produsele în portbagajul mașinii pentru a fi siguri că nu le uităm și lăsăm coșul sau căruciorul de cumpărături exact de unde am luat ultimul produs. Este imperial pentru a nu-l muta de la locul de unde a fost parcată mașina. Ajunși acasă dăm instrucțiuni precise “nu atingeți căci este pentru Paște”. De duminică va începe un alt film cu aceeași temă “Mâncați tot că se strică”. SMURD-ul, jandarmeria și poliția locală ne așteaptă oricând cu brațele, scuzați-mă cătușele, deschise.

Întrebându-ne retoric ce legătură mai are săptămâna mare din punct de vedere religios cu obiceiurile oamenilor ajungem la concluzia că niciuna. Pentru a nu mai scrie de interesele comerciale și din multe alte puncte de vedere care sunt mai mult legate de ateism decât de creștinism. Toate acestea au fost scrise fără a consuma pâine și vin, mă scuzați Paște sfințit de un preot.

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: