Banii ucid!


27 martie anul 2022 ora 5.30 dimineața la complexul “Weekend” din Târgu Mureș. Un bărbat de 31 de ani aflat sub influența alcoolului a dat cu pumnii într-o mașină. Era în ultima lui săptămână de viață. Din mașină au ieșit mai mulți bărbați și doi dintre ei au început să-l bată. A fost nevoie de intervenția poliției, dar pentru bărbatul de 31 de ani, tatăl a unui copil, deja începuse să fie prea târziu. În ziua de 2 aprilie bărbatul a murit. În acea zi un copil a rămas fără tată. Nici măcar până la această oră nu există încă un raport legal despre decesul bărbatului respectiv. Poliția a prezentat un punct de vedere asupra incidentului numai după ce ziarul local “Punctul” a prezentat cazul. De fapt este un caz tipic în România în care un bărbat este ucis de oameni cu bani și relații în poliție și cazul va fi mușamalizat pentru că respectivii “au spate”. După lungi tergiversări va fi scos vinovat mortul.

Numai că acest caz nu este singular nici în orașul Târgu Mureș și se întâmplă peste tot în România. Oamenii “cu spate” care fac accidente cu bolizii lor și nu sunt trași la răspundere de organele abilitate. Numai că pentru oamenii de rând ar fi cazul ca să ne ridicăm mai multe întrebări. Ce s-ar întâmpla dacă astăzi ieșim pe stradă și dorind să traversăm strada noi sau oamenii apropiați am fi loviți de oamenii “cu spate” ? Am fi noi vinovați binenteles în urma anchetei poliției. Poate chiar mai rău în cadrul procesului ne-am da seama că judecătorul este supus și unei legi întortocheate numai bună de fentat legal și unei licitații din partea avocaților. Practic procesele se câștigă conform principiului “cine da mai mulți bani”. Dacă tot nu credem că suntem, ca oameni simpli, supuși acestui pericol haideți să observăm atitudinea unor oameni care au bmw-uri, vile sau posibilități financiare ridicate. Să vedem disprețul și indignarea lor atunci când le adresăm anumite cuvinte și simțim apelativul de “sărăntoc”. Oamenii pentru care nu contam nici cât negru sub unghie și primim întrebările lor existențiale “tu știi cine sunt eu?” sau “tu știi cine este tata?”.

Pentru că am mai scris aceste aspecte despre diferențele dintre lumile financiare am fost numit frustrat că nu știu să fac bani. Merită, în schimb, oameni buni ca să avem bani numai ca să privim totul cu ură sau dispreț? De bani oricând este nevoie pentru ca să ne cumpărăm lucrurile necesare, dar ideal ar fi ca să nu ne vindem sufletul și partea rațională hârtiilor. Să nu devenim judecătorii vieții oamenilor care nu au aceeași posibilități financiare ca ale noastre. Transformarea în calaii unor oameni și a împărți viața în funcție de bani este cea mai mare blasfemie pe care o putem face. Să facem rău oamenilor nevinovați și după aceea să ne afisam la biserică cu hainele noastre scumpe depășește orice limită a bunului simț și a conștiinței. Numai că viața are o roată a ei și atunci când credem că suntem în vârful lumii urcați pe bani să ne dăm seama că acela poate să fie momentul în care vom începe să ne prăbușim. La coborâre să nu ne închipuim cumva că nu vor dispărea prietenii financiari și acolo jos vom fi numai noi. Fără ură, dispreț, “spate” ci vom fi numai noi. Așa că din toate aceste motive trăim în țara unde banii omoară suflete și mai ales oameni și sunt declarați nevinovați. Cel puțin altfel să ne ajute Dumnezeu!

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: