O simplă părere despre simularea examenelor naționale


Scopurile simulărilor examenelor naționale, de la finalul clasei a opta și a bacalaureat-ului sunt de a introduce elevii în atmosfera de examen și a afla punctele slabe și punctele tari ale elevilor cu câteva luni înainte de desfășurarea examenelor naționale. Numai că orice om care a susținut examene naționale știe că nu ne putem pregăti niciodată din punct de vedere emoțional și psihologic pentru aceste examene. Oricum vom avea emoții și stări de stres dacă avem o dorință de a obține rezultate foarte bune. În al doilea rând pentru a susține o simulare a unui examen național este nevoie ca elevii să susțină o testare obișnuită în timpul orelor de curs. În acest sens ar fi nevoie ca să se adapteze după nivelul și cerințele programei predate la clasă. Nu o să putem pune elevii din mediul rural la aceeași masă cu elevii dintr-o școală de prestigiu din mediul urban unde și preocuparea părinților pentru copiii lor este diferită. Astfel ar fi nevoie ca “Ministerul Educației, Cercetării și Inovării ” să publice un model de subiect național pe care profesorul de specialitate a clasei să-l adapteze nivelului clasei. Practic ar fi ca un fel de teză sau o lucrare anuală. Mergând mai departe examenele naționale de la finalul ciclurilor de studiu ar fi nevoie ca să se întoarcă la nivelul perioadei comuniste cu anumite adaptări. Fiecare liceu sau școală profesională să publice pe site-ul său modelul de subiect aferent examenului precum și tematica necesară. A se face diferența între liceele teoretice, tehnologice și școlile profesionale precum și de nivelul fiecăreia. De asemenea din punctul meu de vedere ar trebui ca să se revină la perioada desfășurării examenului de bacalaureat pe o perioadă de două săptămâni. În prima săptămână examenele orale sau probele practice și în a doua săptămână probele scrise conform perioadei comuniste. Facultățile ar fi nevoie ca să susțină probele scrise. Noroc că examenului de titularizare nu are nevoie de simulare căci altfel ar trebui să ne dăm cu părerea despre cât ar putea să fie unii profesori de pregătiți cu câteva luni înainte de desfășurarea examenului propriu zis și a corecta punctele slabe. Așa nu vom putea ca în cazul simulării examenelor naționale și a examenelor propriu zise să mai lovim în profesori și să vorbim de nivelul lor slab de pregătire și pricepere. În situația actuală din învățământ profesorii sunt de vină și de faptul că vântul bate în curtea școlii sau că plouă în Ministerul Educației, Cercetării și Inovării cu lipsa de practică și experiență la nivelul fiecărei școli în parte în funcție de nivelul fiecăreia și mai ales a elevilor.

Se pare că vorba lui Traian Băsescu, Dumnezeu să-i dea bine, că învățământul românesc creează tâmpiți se află în rigoare. Numai că depinde de la ce nivel ne uităm înspre învățământ adică de la nivelul fotoliului de minister curat și impecabil sau acela prăfuit de la catedră și dornic de rezultate bune sau mai puțin bune din bancă. Oricum ar fi copiii care într-o zi vor deveni adulți și deci și societatea vor plăti în bine sau în rău atât simulările examenelor naționale cât și rezultatele examenelor naționale.

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: