Sărăcia


Dacă este ca să o definim se împarte în sărăcie morală și financiară. În ceea ce privește sărăcia morală o găsim la oamenii care nu au principii morale, conștiință, bunătate, valori, sensibilitate, empatie, altruism și multe alte defecte. Parte a sărăciei morale este și capacitatea de a judeca, condamna și concepții fără a cunoaște sau a știi în detaliu persoanele și evenimentele.

În ceea ce priveşte sărăcia financiară se referă binenteles la bani. În această situație sunt două categorii: oamenii care din motive de lene, beție sau parșivitate nu vreau ca să lucreze. Ca și părere personală acești oameni într-o țară normală nu ar trebui să aibă copii și să abuzeze de alocațiile lor, dar nici de ajutor social. Cum însă clasa politică și în teritoriu primarii au nevoie de voturile lor în cadrul alegerilor locale sunt nu numai tolerați, dar și încurajați în viața lor de scursuri.

A doua categorie de sărăcie financiară sunt cei care într-adevăr merită compătimire sau ajutor financiar. Sunt oameni între noi care, neavând pile, cunoștințe sau relații, nu au noroc ca să poată să facă bani pentru că ajung în locuri de muncă prost plătite. Sunt obligați să stea în aceste situații pentru că nu au alternative. Ceea ce este mai grav este că oamenii aceștia, superiori multora în interior, au copii. Nu dorim ca să fim în pielea unui părinte care oricât s-ar strădui nu poate să ofere mai mult copilului lui. Să știm că copilul nostru ne cere ceva ce a făcut la școală că restul copiilor au și vrea și el și noi să nu-i putem cumpăra. Un alt exemplu ar fi în presupunerea că trăim în mediul rural și copilul nostru termină clasa a opta și că are sau nu capacitate vrem ca să facă cel puțin o școală profesională. Mai grav este când copilul are capacitate de școală bună și părinții nu au bani de a-l trimite la școală. Cel puțin le dau bani copiilor pentru a face naveta în oraș la școală. Să ne imaginăm că ne trezim la ora 5,30 pentru a ajunge la ora 8 la școală și că avem șase sau șapte ore de curs pe zi și că ne trebuie încă vreo 2 ore ca să ne întoarcem acasă unde trebuie să ne pregătim pentru ziua următoare când avem iar șase sau șapte ore de curs unde s-ar putea să fim evaluați scris sau oral sau să avem teme de făcut. O altă situație ar fi ca să colindăm magazinele întotdeauna pentru a găsi ceea ce este mai ieftin. Exemplele pot continua în acest sens, dar imaginati-va gândurile și sentimentele interioare ale părinților sau copiilor în fața neputinței.

Dragi cititori aceasta este doar una dintre problemele României de astăzi. Nu există doar mască, vaccin și restul poveștii pandemice. Câteodată fără să judecăm sau condamnăm ci doar simplul fapt de a empatiza cu aceia dintre noi care nu au aceleași posibilități financiare. Fiind în prima zi a anului 2022 să ne dăm seama că au fost persoane care cu greu au avut pe masa de sărbători alimente tradiționale. Nu toată lumea trăiește în vile și a fost la cabană sau în țările calde de sărbători. Cel puțin să învățăm în noul an să fim mai buni și mai empatici față de ceilalți oameni.

În rest nu este nimic nou sub soare sau nori nici în anul acesta ….

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: