Legenda de sub vâsc


Vâscul este o plantă magică, cunoscută și sub numele de creanga de aur. Are puteri miraculoase și o semnificație sacră în folclorul European. În tradiția românească, vâscul este foarte important, mai ales in preajma sărbătorilor de iarnă.
Legenda vâscului vine, de fapt, de la zeița Frigga, zeița dragostei și mama lui Balder, zeul soarelui. Se spune că Balder a avut un vis care prevestea moartea lui. Zeița a fost foarte speriată de acest vis. Dacă fiul ei ar fi murit, toată viața de pe Pământ s-ar fi sfârșit.

Zeul râului, Loki, era cel care voia să-l omoare pe Balder, dar știind că nimic nu-l putea omori pe fiul zeiței Frigga, acesta a gasit o plantă magică care nu creștea pe pământ și avea puteri miraculoase – vâscul. Se spunea că vâscul vine din ceruri și că este o forță divină.

Zeul răului a confecționat o suliță din vâsc și i-a dat-o zeului iernii pe nume Holder, care era orb. Zeul iernii îl lovește cu vâscul pe Blader, iar acesta moare. Timp de trei zile, toată lumea a încercat să-l readucă la viață, dar nimeni nu a reușit. În cele din urmă, mama sa a reușit să-l învie. Se spune ca lacrimile ce le-a vărsat pentru el s-au transformat in bobițele albe ale vâscului. În ziua în care zeul pământului a înviat, Frigga i-a sărutat și îmbrățișat pe toți cei care treceau pe sub vâsc. De aici vine și tradiția ca cei care trec pe sub vâsc trebuie să se sărute.

În ajunul sărbătorilor de iarnă, oamenii își împodobesc casele cu vâsc ca simbol al bucuriei și pentru pacea sufletească.

Sărutul de sub vâsc

Sărutul sub vâsc este asociat pentru prima oara cu festivitatile organizate de greci cu ocazia Saturnaliilor, iar, mai tarziu, cu traditiile primitive legate de căsătorie. Acest obicei își avea originile în mai multe credințe. Una dintre aceastea era aceea că vâscul era un leac pentru fertilitate. De Crăciun, fiecare fată care stătea sub coronița de vâsc nu putea refuza sărutul. Acesta putea însemna iubire, prietenie sau noroc. Dacă fata rămânea nesărutată, avea ghinion în dragoste în anul următor și nu se căsătorea..

Obiceiul mai spunea că de fiecare dată când un bărbat saruta o fată, trebuia să rupă și una dintre bobițele albe ale vâscului. După ce toate bobițele au fost rupte, nimeni nu se mai saruta sub coronita de vâsc.

Chiar dacă semnificația strămoșilor a fost uitată, obiceiul sărutului sub vâsc este păstrat în multe țări. Dacă un cuplu îndrăgostit se sărută sub vâsc înseamnă că vor avea o relație lungă și fericită.(text preluat)

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

2 thoughts on “Legenda de sub vâsc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: