Așa sunt oamenii în ziua de astăzi


În viața aceasta am auzit de foarte multe ori expresia “Așa sunt oamenii în ziua de astăzi” pe un ton dezamăgitor. Vrem de fapt să disculpam și poate să înțelegem răutatea, parșivivitatea și toate trăsăturile negative ale locuitorilor din țara aceasta. În continuare, ca întotdeauna când întâlnim răutatea, ne întoarcem în timp spre vremurile mai bune când oamenii aveau mai multe calități decât defecte. Cel puțin acum douăzeci de ani și chiar mai mult timp lumea chiar era altfel. Prieteniile de cele mai multe ori erau trainice și se legau datorită gradelor de rudenie, a locului de muncă și apoi a domeniilor de interes. Pentru că oamenii, în marea lor parte, erau la același nivel financiar și funcția cea mai importantă era aceea de om. Mai mult exista socializare care avea nevoie de timp real, amuzament sau discuții de suflet și încredere deplină. Ocupațiile lor derivau din domeniile de interes ceea ce ducea la cultivarea prieteniilor și relațiilor dintre ei. Binenteles că exista ceartă, dar oamenii erau mai preocupați de a repara ceea ce era stricat decât de a arunca la gunoi și a aduce pe cineva sau ceva nou. Fidelitatea era mult mai frecventă pentru că exista și frica de judecata oamenilor și mai ales al lui Dumnezeu.

În schimb în ziua de astăzi suntem dezumanizati de bani și salbaticiti de internet căutând tot timpul noul din prietenii sau relații. Diferențiem oamenii în funcție de bani, interes, funcție sau ofertă și prea puțin de calitatea umană. Percepem oamenii asemenea produselor sau obiectelor și atunci când nu ne mai sunt de folos aruncăm. Suntem orgolioși, suparaciosi și folositori mult prea des a expresiilor “Cine ești tu?” sau “Cum îndrăznești?”. Sentimentele bune și optimiste dacă le avem le ascundem pentru că la modă este plângerea și dezamăgirea de orice sau oricine și negativismul. Auzim expresia “Aici nu mai este de trăit. Mai bine este afară” ceea ce duce la degradarea umană și materială din zilele noastre. Binenteles că persoanele care au fost “afară” știu cât de greu este și câte sacrificii au făcut pentru îmbunătățirea vieții. Atunci ajungem ca să ne complacem cu trăsăturile negative umane și răul credem că este normal pe acest teritoriu. Ceea ce în schimb nu mai știm în ziua de astăzi este modul de a fi oameni și de a ne comporta autentic în societate, la locul de muncă sau acasă și atunci idealizam totul foarte ușor dezamăgindu-ne și mai ușor. Astfel ajungem la expresia “Așa sunt oamenii în ziua de astăzi. Nu ai ce să le mai faci”.

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: