Șantajul emoțional


Cuvântul șantaj, conform dicționarului limbii române, reprezintă o infracțiune prin care constrângem o persoană ca să dea sau să facă ceva împotriva propriei voințe. În schimb considerăm că șantajul emoțional reprezintă o parte la fel de toxică.

Profităm de buna credință sau de încrederea unei persoane pentru a face ceea ce vrea propria noastră voință. Nu ținem cont de sentimentele persoanei respective și nici de senzațiile ei pentru că pur și simplu introducem un cuvânt: dacă. Am auzit de multe ori poveștile acestea care încep cu dacă. “Dacă ai avea mai mulți bani te-aș iubi mai mult ” sau “dacă ai fi mai bărbat aș fi în relație cu tine ” sau “dacă m-ai iubi nu ai face așa ceva ” și mai sunt foarte multe exemple în acest sens. Denotă în primul rând egoismul și narcisismul persoanei respective care pentru a-și atinge obiectivul profită de starea amorezului. Mai nou această sintagmă “dacă…” este foarte prezentă și în cadrul bărbaților și categoric nu va duce la ceva bun și nici durabil. Cu cât acceptăm mai mult șantajul cu atât se va agrava dându-ne stări negative despre noi în primul rând. Pragul șantajului emoțional va crește peste măsură cu consecințe psihice demne de luat în seamă pentru că vom întâlni de cele mai multe ori și neputința noastră. Binenteles că persoanele care practică șantajul știu foarte bine imposibilitatea dorințelor lor, dar nu-i va opri acest fapt și într-o zi ne vom trezi cu buza umflată pentru că au zburat în alte brațe. La un nivel superior șantajul emoțional implica și convingerea sau constrângerea că este spre binele nostru această acțiune care se realizează împotriva voinței noastre.

Singurul aspect pe care-l putem face împotriva șantajului emoțional este de a fi conștienți că există și odată detectat la unele persoane să ne dăm seama că nu ne va aduce nimic bun. Este nevoie ca să ne apreciem așa cum suntem și ca să acceptăm în viața noastră doar persoanele care conștientizează valoarea noastră și nu pe acele persoane care o condiționează. Locul acelor persoane este în raiul lor de șantajisti emoționali care ar trebui ca să fie cam solitari dacă este ca să fim corecți cu noi înșine. Poate așa vom avea și relații sănătoase și nu numai toxice.

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: