Detașarea


Viața se reveleaza mult mai plenar atunci cand nu te cramponezi de ea, cand nu te comporti fata de ea ca un avar.Daca esti detasat si gata sa accepti inclusiv pierderile, daca iti tii pumnii deschisi, nu inclestati, viata te imbratiseaza fara rezerve. Nu trebuie sa te cramponezi de ea nici cu emotiile, nici cu gandurile tale.
Marele secret al zenului, marea sa arta, consta in a atinge si a da drumul.Tot ce incerci sa tii pentru tine se invecheste, se sleieste, incepe sa miroasa urat. Tot ce este cu adevarat viu traieste o singura clipa.
Posesivitatea este incercarea de a transforma aceasta clipa efemera in ceva permanent. Iubesti pe cineva si doresti ca acesta sa-ti apartina pe vecie. O iubire poate fi eterna, dar nu poate fi permanenta- incercati sa intelegeti acest lucru. Iubirea nu dureaza decat o singura clipa, dar daca traiesti moment de moment, fara sa te cramponezi de ea, ci detasandu-te in permanenta, ea poate deveni eterna. Fiecare moment trait total, intr-o stare de spirit relaxata, este sinonim cu eternitatea. Din pacate, voi nu traiti clipa si nu intelegeti ce inseamna eternitatea; de aceea doriti ca bucuriile voastre sa devina permanente. Va doriti ca ele sa dureze inclusiv maine, inclusiv poimaine, inclusiv anul viitor, poate chiar si in viata viitoare. Altfel spus doriti sa le acumulati.
Aceste trei cuvinte sunt foarte importante: momentan, permanent, etern. Dictionarele obisnuite definesc eternitatea ca ceva care dureaza de-a pururi.Aceasta viziune este gresita.Aceasta nu este semnificatia conceptului de eternitate, ci cea a cuvantului „permanent”. Din aceasta perspectiva, permanenta ar fi acelasi lucru cu eternitatea. Complet gresit.
Eternitatea nu are nimic de-a face cu durata de timp, ci cu profunzimea momentului. Ea face parte integranta din conceptul de moment ( momentan), nu se opune acestuia. Permanenta se opune momentului.
Cine patrunde adanc in interiorul momentului, dizolvandu-se complet in el, traieste un crampei din eternitate.Fiecare moment trait total si intr-o stare de spirit relaxata reprezinta o clipa de eternitate.
Eternitatea este intotdeauna prezenta. „Acum” face parte integranta din eternitate, nu din timp.
De aceea, nu va mai cramponati. Dati-va drumul, la fel cum se desprinde o frunza de creanga ei, lasandu-se dusa de vant…” Osho

Abonează-te pentru a avea acces

Citești mai multe din acest conținut dacă te abonezi azi.

Published by PaulOvidiuM

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: